De zin van het leven

08 Aug '13

Kijken: de zin van het leven? Deze jongen van 9 legt het haarfijn uit. Laat je niet misleiden door het schattige voorkomen. Deze jongen, negen jaar oud, heeft een heel helder beeld van de reden dat wij op aarde zijn en wat ‘het lot’ is. “Het is een eindeloze zoektocht zonder dat je weet waar je naar zoekt.” Ga even zitten voor een paar mooie levenslessen van deze jongen:

Zijn we alleen in het universum?

“Wij zitten op aarde. Dat is slechts een planeet in het heelal. Dat kun je vergelijken met de mieren op dit terras: de mieren weten niet dat er meer is dan dit terras. De mens is net zo. We kijken omhoog en zien wel van alles, maar we weten niet wat er allemaal precies is. Het is een zoektocht zonder dat je weet waar je precies naar zoekt.”

En wat is de zin van het leven?

“De betekenis van jouw leven, is wat jij ervan maakt. Niemand kan besluiten wat je moet doen behalve jijzelf. Misschien heb je niet zoveel mazzel dat alles lukt wat je wilt, maar je hebt zelf de controle.”

Is alles voorbestemd?

“Misschien wel, maar dat kun je veranderen. Het lot is misschien ook maar een gok. Een gok van wat jij zou moeten doen met je leven.”

 

Bron NRC.nl door Annemarie Coevert (maart 2013).

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees
Ga terug naar overzicht

6 reacties

 1. Kees
  donderdag 8 augustus 2013 om 12:12:44

  Een leuk jochie dat wat mij betreft vooral veel buiten mag spelen.
  Of die spirituele wijsheid hem ingelepeld is door volwassenen of dat het uit zijn ‘authentieke zelf’ komt kan ik niet beoordelen. Indien het laatste zo is vind ik het erg bijzonder wat hij zegt.

  Het filmpje sluit voor mij inhoudelijk goed aan bij hoe ik in het leven sta of anders gezegd hoe ik de wereld zie en ervaar. Het spreekt me vooral aan omdat het niet gaat over religie, een seculiere ideologie of welk ander model dan ook.

 2. Menno Prins
  vrijdag 9 augustus 2013 om 09:00:09

  Het komt bij mij over als een joch dat uitstekend kan reproduceren wat hij van volwassenen heeft gehoord. Hij is vast intelligent en zal het ongetwijfeld goed doen op school. Zo bijzonder is het bovendien niet wat hij zegt, vind ik. Als je regelmatig naar Discovery Channel Science, National Geografic en andere themakanalen kijkt naar “Through the Wormhole” bijvoorbeeld, is alles wat hij zegt zeer goed doorgekauwde koek.

  • Kees
   vrijdag 9 augustus 2013 om 10:15:47

   Dag Menno. Dankjewel. Leuk dat je reageert. Je sluit goed aan op mijn woorden in het eerste comment: ‘…is het ingelepend of authentiek….’. Als het authentiek is vind ik het bijzonder dat een jochie van 9 zulke wijsheden verkondigt.

   Ik heb niet zoveel met ‘through the wormhole’ of ‘what the bleep do we know’.

   En zelfs al is het door volwassenen ingelepend spreekt het me inhoudelijk aan omdat het voor mij heel anders klinkt dan de in de mijn ogen cynische geloofsovertuiging: ‘het leven heeft geen enkele zin’. Dat is namelijk een overtuiging die niet de mijne is. Gelukkig niet, want ik zou onmiddellijk achterover leunen en er zou totaal niets meer uit mijn handen, hoofd en hart komen. Mijn innerlijk weten geeft me andere signalen en andere energie en daar put ik levensvreugde, vertrouwen en vrijheid uit. Vanuit die innerlijke bron ben ik ‘verliefd op het leven’ en dat maakt het leven voor mij sowieso zinvol. Groeten, Kees

 3. Karen Walthuis
  woensdag 14 augustus 2013 om 14:34:47

  Wat de authenticiteit van idee├źn van kinderen van die leeftijd betreft, ben ik in grote verwarring sinds een recente uitspraak van mijn dochter van 7 jaar. Zelf heb ik niet echt een beleving bij re├»ncarnatie of het idee dat kinderen hun ouders kiezen. Daar heb ik het ook nooit met mijn dochter over gehad. Twee weken geleden zei mijn dochter – zomaar, in het voorbijgaan – tegen mij: ‘Mama, ik ben zo blij dat ik je gekozen heb’. Toen ik vroeg wat ze bedoelde, kwam dit: ‘Ik heb jou gekozen toen je 18 was. Je had een feestje met allemaal meisjes van die leeftijd. Ik was toen nog in die onzichtbare stof waar het leven uitkomt. Ik koos jou omdat je er zo leuk uitzag. Maar ik had je al eerder gezien, hoor. Toen jij vier was ging ik dood als oud omaatje’.
  Tja, zegt u het maar.
  Hartelijke groeten, Karen Walthuis

  • Kees
   woensdag 14 augustus 2013 om 22:39:53

   Hi Karen. Dankjewel. Wat een bijzondere en intrigerende ervaring met je dochter. Ik vind het prachtig. Groet. Kees.

 4. Kees
  donderdag 15 augustus 2013 om 14:26:35

  In een linkedin discussie werd onderstaande blogtekst van Maarten Kleijne gedeeld. De wijze uitspraken van de jonge, arme kinderen in India sluiten goed aan bij die van de negenjarige jongen. Zie:

  < http://www.sarvinternational.nl/straatkinderen-in-new-delhi/ >

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel