Drukte in je hoofd

05 Mei '13

Als je stress hebt of druk bent in je hoofd, kan een bezoek aan een museum, een wandeling langs het strand of werken in de tuin je rust geven en een gevoel van ‘opgaan’ in de natuur. In de natuur moet niets, zijn er geen haastklussen, deadlines, discussies en zorgen. De natuur is zoals zij is en in de natuur kan je zijn zoals je bent.  De natuur heeft een bijzondere schoonheid die zich elk jaargetijde weer aan je ontvouwt, zoals de rust in de winter en de bloei in de zomer. Het diepe besef van hoe mooi de natuur is relativeert en geeft innerlijke rust en neemt de drukte in je hoofd weg.

In de navolgende meditatie/visualisatie creëer je een grotere verbondenheid met de aarde en met jezelf. Je kunt h’m doen op een bankje in de natuur, op het strand of thuis op een rustige plek.

Meditatie/visualisatie

Je begint met een concentratie meditatie om te ontspannen en aansluitend een visualisatie. Voor wie niet weet hoe een visualisatie werkt leg ik in het kort uit wat dit is. Visualiseren werkt met beelden. Als ik je bijvoorbeeld vraag om aan de voordeur van je woning te denken zie je zeer waarschijnlijk een plaatje van de voordeur in je hoofd. Dat is alles.

 1. Ga lekker op je ‘stoel’ zitten.
 2. Houding goed rechtop.
 3. Voel even goed hoe je in je lichaam zit.
 4. Beide voeten op de grond.
 5. Knieën van slot (hoek iets groter dan 90 graden).
 6. Leg je handen met de handpalmen naar boven gericht op je benen.
 7. Sluit je ogen, want dat is fijner om je af te sluiten van de omgeving.
 8. Haal drie keer diep adem en breng je aandacht naar je ademhaling.
 9. Blijf geconcentreerd ademhalen, maar in een normaal tempo en diepte.
 10. Concentreer je op je ademhaling bij je neusvleugels of een ander punt op je ademhaling.
 11. Elke keer als je merkt dat je aandacht afdwaalt breng je deze weer terug naar de plek op je ademhaling. Doe dit minimaal vijf minuten.
 12. Ga nu met je aandacht naar je stuitje en stel je nu eens voor dat er een koord vanuit je stuitje de aarde in gaat, helemaal tot aan de kern van de aarde. Maak nu denkbeeldig het koord vast en ‘kijk’ eens hoe je koord er uit ziet, dik – dun, soort materiaal, kleur, etc.
 13. Ga nu met je aandacht naar je voeten en voel hoe ze op de grond of vloer staan.
 14. Ga met je aandacht naar je linkervoet en stel je voor dat je een koord vanuit de onderkant van je linkervoet de aarde in gaat. Maak het vast en ‘kijk’ ook hier hoe het koord er uit ziet.
 15. Ga met je aandacht naar je rechtervoet en stel je voor dat je een koord vanuit de onderkant van je rechtervoet de aarde ingaat. Maak het vast en ‘kijk’ ook hier hoe het koord er uit ziet.
 16. Laat nu de energie vanuit de kern van de aarde je lichaam instromen via de verbinding met je stuitje en de verbinding met de voeten.
 17. Visualiseer nu dat je aan deze energiestroom de kleur bruin mee geeft.
 18. Als de energie lekker naar binnen stroomt geleid dan de energiestroom weer terug via je voeten en via het koord bij je stuitje terug de aarde in, zodat er een rondgaande beweging in je lichaam ontstaat.
 19. Geniet een paar minuten van deze helende energiestroom.
 20. En kom dan langzaam in je eigen tempo terug in het hier en nu naar de plek waar je bent, open je ogen en rek je lekker uit.

Samenvatting

Kort samengevat de ankerpunten: concentratie op je ademhaling, koorden naar de kern van de aarde, kleur geven aan de energiestroom, de aarde-energie laten rondgaan in je lichaam en weer terugkomen.

Een regelmatige herhaling van deze meditatie/visualisatie, bijvoorbeeld elke morgen, verkwikt de geest en geeft je ruimte en verlichting in je hoofd.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

Ga terug naar overzicht

4 reacties

 1. Janny Leggedoor
  zondag 5 mei 2013 om 13:42:17

  Heerlijk, dankjewel. Mooi hoe je het middelpunt van de aarde gebruikt als bron van energie. Sowieso een intrigerend gegeven, het middelpunt van de aarde.
  Dank voor je nieuwsbrieven. Ik lees ze altijd met plezier!
  Vriendelijke groet
  Janny

 2. Harry Bek
  zondag 5 mei 2013 om 14:53:06

  Ik denk te weten wat je bedoelt want bij capri hartrevalidatie krijgen we ook ontspannings oefeningen
  Gr. Harry

 3. Marsha
  zondag 5 mei 2013 om 15:12:05

  De komende 14 dagen gaan voor ons geluk en verdriet hand in hand. Dit wordt afgesloten met een reis die we zullen moeten maken. Deze meditatie Vriend is nu net wat ik nodig heb, om dit te kunnen doen. Dank je.

 4. toos bedaux
  zondag 5 mei 2013 om 18:10:43

  Ha Kees, extra leuk je aardemeditatie te lezen na een werkmiddag in de tuin.
  De kunst van ‘onthaast’ te wieden lukt in de praktijk steeds beter.
  Heel fijn te zien en te voelen hoe planten en bomen vol levensenergie stromen.
  Dank en alle goeds,

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel