Executive Coaching

15 Mei '14

Executive coaching

Hoge bomen vangen veel wind…

Om staande te blijven doet een executive er dan ook verstandig aan een paar stevige ankers aan te leggen. Een van die ankers is het zogenaamde stabiele thuisfront. Een andere die net zo belangrijk is, is je regelmatig bij te laten staan door een onafhankelijke executive coach.

Onder ‘executive’ versta ik mensen die in de hogere regionen van een private of publieke organisatie werkzaam zijn, al dan niet in bestuurlijke of management functies, zoals een ceo, een cfo, een controller, een directeur, een zelfstandig ondernemer of een professional. Onder een executive coach versta ik een ervaren en professionele coach die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van deze personen.

Competenties…

Het is geen sinecure om in deze tijden executive te (willen) zijn. Naast de skills, de business ervaring en de gedegen kennis van de business waarin je opereert dienen er nogal wat leiderschapscompetenties te worden ontwikkeld om het zo goed mogelijk te doen. Ik noem er aantal, ieder met een korte toelichting of metafoor ter verduidelijking.

 • Intelligentie: Voor een executive zijn SQ (spirituele intelligentie) en EQ (emotionele intelligentie) minstens zo belangrijk als IQ.  Het kennen van je persoonlijke waarden is hierin cruciaal.
 • Leiderschap: Een goede leider maakt zichzelf ‘overbodig’.
 • Drive: Zelf aan het stuur en het knoppenpaneel van je leven staan.
 • Visie en strategie: Zaken doen zonder visie is als knipogen naar een meisje (of jongen) in het donker.
 • Politiek: Weten hoe de hazen lopen.
 • Presence: Onverstoorbaar, maar alert in het oog van de orkaan staan.
 • Persoonlijkheid: Alleen de beste leerlingen krijgen de zwaarste opdrachten.
 • (Social) media: Spreken is zilver en zwijgen is goud.
 • Risico: Het managen van risico’s is een kerntaak van de executive.
 • Ethisch: Het zijn sterke schouders die de weelde (en de bijbehorende beloning) kunnen dragen. Het organiseren van ‘tegenspraak’ is cruciaal.
 • Relatiemanagement: Naast het managen van risico’s is dit een tweede kerntaak van een executive.

Ontwikkeling en onderhoud…

Het zal niet moeilijk voor je zijn om in te zien dat deze competenties je niet zo maar aan komen waaien, ook al heb je er in de basis talent voor. Leeftijd en ervaring zijn direct van invloed en er is ontwikkeling en onderhoud voor nodig, mede omdat iedereen wel eens in een valkuil terecht komt. Voorts zal er in de komende tijd nog zware invloed zijn van de zich exponentieel ontwikkelende cybertechnologie, die op vele terreinen een dramatische impact zal hebben op de manier van zaken doen. Zo zal de lifecycle van bedrijven korter worden.

In die context is de ontwikkeling van je aanpassingsvermogen naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste opdracht die je in de komende jaren te wachten staat…

Executive coaching…

Het zal ook duidelijk voor je zijn dat het inschakelen van een deskundige en professionele executive coach geen schande, noch luxe is. Die deskundigheid en professionaliteit dient zich te uiten in het hebben van executive ervaring, het hebben van coachingvaardigheden en – ervaring in de breedte én in de diepte en vanzelfsprekend in de competentieontwikkeling die de coach zelf heeft ondergaan en ondergaat.

Aanbod…

Ik heb mijn aanbod zo ingericht dat ik het gehele spectrum van de coaching ‘afdek’, dat wil zeggen zowel curatief, preventief, persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van SQ en EQ. Zowel voor de young executive, de mature executive als de senior executive lever ik maatwerk. Het complete aanbod staat hier. Klik even door voor de details a.u.b.

Graag nodig ik je uit voor een persoonlijk gesprek. Mijn e-mail adres is kvdstel@planet.nl

Ik stel het altijd zeer op prijs als ik een reactie van je krijg.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees
Ga terug naar overzicht

7 reacties

 1. Ike
  donderdag 15 mei 2014 om 21:52:24

  Beste Kees,

  dit is zo goed geschreven.
  Ik wist niet dat personen die directeur, zelfstandig ondernermer etc. zijn hulp kunnen krijgen van een professionele executive coach. Jij bent de juiste persoon om deze mensen te coachen. Je hebt een heel uitgebreid aanbod en kan ze helpen om uit de valkuil te komen, althans dat doen ze met hulp van jou.
  Mijn complimenten voor dit. Het is nogal wat omdat directeuren en hoogopgeleide personen op het werk dingen anders zien, maar vaak zelf ook problemen hebben, hetzij privé of met personeel etc..
  Mvg.,
  Ike

 2. Hans Demoed
  vrijdag 16 mei 2014 om 07:59:59

  Hoi Kees,

  Als altijd weer een goed geschreven artikel/blog. Complimenten! Ondanks dat ik meestal niet reageer, lees ik ze wel.
  Probleem blijft nog steeds dat veel directeuren en hoger managementleden zich niet kwetsbaar durven op te stellen. Wij beseffen heel goed dat je tegenwoordig gelukkig niet meer alles zelf hoeft te weten, te doen, of uit hoeft te zoeken. Daar zijn vakspecialisten voor. Eigenlijk loop jij voor op de ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. Gelukkig ben je een volhouder!
  Je weet dat ik jou alle succes toewens!
  Met een vriendelijke netwerkgroet,

  Hans

 3. Anja
  vrijdag 16 mei 2014 om 08:25:01

  Mooi stukje Kees

 4. Jeroen
  vrijdag 16 mei 2014 om 10:25:54

  Beste Kees,
  precies! mooi geschreven, altijd weer leuk om jouw blog aan te klikken.

 5. Nathalie
  maandag 19 mei 2014 om 19:07:35

  Heel goed stuk, Kees!! Chapeau!! (y)

 6. Marlene Dohmen
  vrijdag 6 juni 2014 om 21:27:34

  Beste ‘collega’ Kees, I’m impressed ( ook van andere stukken op je blog). Ik plaats hem op Linked In .
  Hartelijke groet en blijf je missie volgen, het voelt hartstikke goed
  Marlène

 7. Agnieszka Konopka
  dinsdag 2 juni 2015 om 14:53:09

  Dear Kees, It is a very inspiring blog and beautiful mission.I appreciate very much your emphasis on emotional and spiritual intelligence. It seems to be the world of the right hemisphere and it needs to be protected and nurtured. In the world of in-formation seeing with the heart can be a great way back to the depth that is beyond all those fragmented forms.
  Agnieszka

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel