Filosofie voor dummies – persoonlijke waarden

22 Dec '12

Lezers die bij mij een coachingtraject of het programma innerlijk leiderschap hebben doorlopen weten dat ik bij herhaling het belang van het kennen van je persoonlijke waarden onderstreep. Ik schreef hierover in een eerdere blog.

Het herkennen, erkennen en respecteren van jouw persoonlijke waarden door anderen én door jezelf is cruciaal, omdat het je leven waardigheid en zin geeft. Omdat de tekst treffend aansluit op hetgeen ik hierbij voor ogen heb haal ik een alinea aan uit het hoofdstuk ‘De zin van het leven’ van het boek Filosofie voor Dummies van Tom Morris:

“Onze levens zijn doelgericht als ze zijn afgestemd op het nastreven van belangrijke waarden. En het is het nastreven en verwerven van belangrijke waarden dat mijn leven zelf het duidelijkst belang verleent. We kunnen onszelf onderdompelen in trivialiteiten of we kunnen door onze activiteiten trachten belangrijke waarden te belichamen of te verwerven. Of we kunnen deze zaken met elkaar vermengen.  In de filosofische of kosmische betekenis heeft waardevolheid niets te maken met beroemdheid of met enige vorm van publieke erkenning, maar veeleer met basiswaarden. Mijn leven heeft waardigheid als het werkelijk belang heeft, dat wil zeggen, als het doelgericht wordt geleefd in overeenstemming met de hoogste waarden, al slaag ik daar misschien ook niet volledig in. Zoals gezegd heeft dit niets te maken met de wereldse status. Het gaat veel dieper dan dat.

Menselijke waardigheid kan alleen in het domein van het ethische worden bereikt, en ethische prestaties worden afgemeten aan de mate waarin we onze handelingen laten leiden door compassie en liefde, niet door hebzucht en agressie. – Arnold J. Toynbee (1889-1975).”

Wat spreekt jou aan in bovenstaande tekst?

Ik wens je prettige feestdagen. Geniet ervan.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

Ga terug naar overzicht

10 reacties

 1. Hester
  zondag 23 december 2012 om 15:37:16

  Dag Kees,
  …… en ethische prestaties worden afgemeten aan de mate waarin we onze handelingen laten leiden door COMPASSIE en LIEFDE, niet door hebzucht en agressie”

  Een mooie tekst zo vlak voor de kerst 🙂
  Gaandeweg leer je in je leven dat het hier omgaat. De een wat sneller dan de ander maar wij leren allemaal en dat is het bijzondere.,
  Dank je wel Kees en voor jou en al je naasten die je lief zijn fijne kerstdagen en een bijzonder 2013 in alle opzichten! Tot ziens in het nieuwe jaar!

  • Kees
   zondag 23 december 2012 om 22:41:20

   Dag Hester,
   Dank voor je reactie. Doet me goed. Ik wens je mooie dagen! Kees

 2. Koos
  zondag 23 december 2012 om 19:55:49

  Het is wel waar maar een inspirerende tekst vind ik het niet 🙁

  • Kees
   zondag 23 december 2012 om 22:34:40

   Dag Koos. Ik word er juist zeer door geïnspireerd. Dat zal komen omdat ik me de laatste jaren steeds dieper met waarden (persoonlijke en universele)heb verbonden. Ik kom erop terug als we elkaar spreken. Mooie dagen en groet, Kees

 3. theodore jc van emstede
  maandag 24 december 2012 om 07:25:54

  HiKees!
  Leuk weer iets van je te horen!
  Reactie op het bovengestelde;De basis van alles is , eerst respect voor jezelf en dan respect voor de ander en de waarden,die je elkaar toeschrijft is altijd op metafysisch-nivo.Pas als je boven het materie -vraagstuk uitstijgt ,is alles in win-win situatie oplosbaar.Dat is harmonisch leven and be happy!
  Dank voor je aandacht en tot spoedig en een opwindend 2013.cheerio theo jc

  • Kees
   dinsdag 25 december 2012 om 20:26:10

   Dag Theo. Dank voor je aanvullende overdenking. Groet. Kees

 4. Anja
  maandag 24 december 2012 om 21:55:32

  Mooie overdenking
  Goede Kerstdagen vol zinnige waar(dig)heid.

  • Kees
   dinsdag 25 december 2012 om 20:28:06

   Insgelijks Anja. Groet, Kees

 5. Hans Oelen
  dinsdag 25 december 2012 om 11:40:23

  Dag Kees,
  Mooie tekst die bewust maakt en uitnodigt om mijn leven zo dicht mogelijk bij mezelf te houden. Waarden betekenen voor mij de dagelijkse intentie meer leven aan mijn eigen leven te geven door waarde toe te voegen aan dat van anderen.
  De vraag – waarom besta ik – speelt hierin een erg belangrijke rol.
  Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en mooie en waardevolle gecreëerde en ontvangen momenten.

  • Kees
   dinsdag 25 december 2012 om 20:10:49

   Dankjewel Hans! Mooi wat je schrijft. Fijne dagen. Kees

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel