Flow

22 Sep '13

Naast de inhoudelijke coachingactiviteiten en mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik mij in de afgelopen jaren flink ingespannen om mijn bedrijf zakelijk ‘body’ te geven. Ik doel dan op activiteiten, zoals marketing, acquisitie, management, verkoop, promotiecampagnes, het voldoen aan de eisen van mijn beroepsvereniging. Ondanks dat ik deze activiteiten met plezier, overtuiging, succes en met toewijding heb gedaan en er veel tijd in heb gestopt voelt het al een tijdje minder goed voor mij om me zo intens in te spannen voor deze meer zakelijke kant van mijn ‘onderneming’.

Niet in flow

Het komt het erop neer dat ik regelmatig bezig ben geweest ‘om in control te zijn’, zoals ik dat vroeger in mijn banen bij ING ook was en daar was het vanzelfsprekend een noodzakelijk onderdeel van mijn financial control functies. Dat is een prima attitude die me veel voldoening heeft gegeven, maar luisterend naar mijn gevoel in het afgelopen jaar kennelijk een houding die in deze fase van mijn ontwikkeling en mijn leven minder goed bij me past.

Geholpen door reflectie over dat gevoel en suggesties van mensen die het goed met me voor hebben ben ik tot het inzicht gekomen dat het ‘in control zijn’ precies is wat mij in toenemende mate hindert in mijn ontplooiing en zakelijk succes. Door die ‘fixatie’ stond ik zelf de ‘flow’ als het ware in de weg en dat was een confronterend, maar belangrijker een bevrijdend inzicht voor me.

Transitie

In het afgelopen halfjaar heb ik op basis van het genoemde inzicht een transitie naar een ander perspectief gemaakt. Ik wil me in deze levensfase vooral bezig houden met zaken die me inspireren, waar ik blij van word en waardoor ik me ontwikkel. Ik heb de control (het maakbare) losgelaten en de flow toegelaten. Ik heb er vertrouwen in en me eraan overgegeven. Ik heb daarbij nieuwe doelen geformuleerd en deze heb ik door middel van visualisatietechnieken systematisch verankerd in mijn ‘systeem’. De doelen zijn alle bedoeld om mijn verdere (bewustzijns)ontwikkeling te ondersteunen en om mijn verantwoordelijkheid als coach en counselor nog scherper te kunnen neerzetten.

De eerste resultaten zijn opvallend. Nieuwe waardevolle contacten, nieuwe coachingopdrachten en mooie ondersteunende informatie voor mijn blog die ik spontaan toegestuurd krijg. En fijn om te ervaren: meer ruimte en vrijheid.

Spontaniteit

Wat ik voor mezelf wil bereiken is dat ik ‘de speelsheid en de spontaniteit’ van ‘Kees de jongen’ opnieuw ervaar; terug naar de metaforische ‘zandbak’. Dat speelse en spontane is dan ook een van mijn geherdefinieerde doelen. In die zandbak wil ik uiteraard met vriendjes en vriendinnetjes spelen en doen wat ik het liefste doe, namelijk mensen wakker (bewuster) maken. Op een wat hoger abstractieniveau: loslaten en alles nalaten wat de flow belemmert.

Wat herken je in de bovenstaande tekst als je naar je eigen ‘proces’ kijkt?

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

Ga terug naar overzicht

10 reacties

 1. Irma
  maandag 23 september 2013 om 15:36:07

  Hi Kees,
  Heel herkenbaar hoor! Als het alleen maar ‘moet’ draait het motortje vast en kan de energie en creativiteit helemaal niet meer stromen!
  Ik wens je veel spelen en genieten!

  • Kees
   dinsdag 24 september 2013 om 10:46:36

   Hi Irma,
   Dank voor je reactie! Ik hoop dat het goed met je gaat.
   Terecht zet je ‘moet’ tussen aanhalingstekens. Ik moet uiteraard niets…
   Het is meer de verhouding tussen external behaviour/internal process/internal state die al een tijdje doorschoot naar external behaviour (teveel actie). Dat botste vooral met internal state (zijn). Nu die balans herstelt is voelt dat veel beter voor me. Hartelijke groet, Kees

 2. Marco
  dinsdag 24 september 2013 om 11:19:21

  Herkenbaar Kees!

  Ken je het boek van Joseph Jaworski – Synchroniciteit? Zo nee, gaan lezen zou ik zeggen, je gaat jezelf herkennen 😉 Zo ja, wat vond je van het boek icm jouw blog?

  Hartegroet,

  Marco

  • Kees
   dinsdag 24 september 2013 om 11:40:04

   Hi Marco, Dank voor je reactie. Ja. Dat boek ken ik. Lang geleden gelezen. Ik ben wel kwijt wat erin stond….ha, ha.
   Ik zal het herlezen en kom op je vraag terug. Ik heb destijds ook Flow van Mihaly Csikszentmihalyi (tegen de tijd dat ik deze naam zonder spelfouten uit mijn hoofd kan opschrijven zit ik pas echt in de flow). Ik kan me nog herinneren dat het boek me wat tegenviel. Dat komt waarchijnlijk omdat MC toch nog niet in staat is uit te leggen wat flow nou precies is. Nu ik weer wat ouder en milder ben… 😉 weet ik dat het ook niet goed uit te leggen is, omdat het een gevoel en een ervaren weerspiegelt. Elk woord is teveel. Hartegroet terug, Kees

  • Kees
   zondag 29 september 2013 om 17:46:45

   Hi Marco,
   Een weekje later. Inmiddels heb ik het boek ‘Synchroniciteit van Joseph Jaworski’ bijna herlezen en kan ik antwoord op je vraag geven. Ja, de rode draad in het door Joseph beschreven innerlijke proces komt één op één overeen met hetgeen ik in bovenstaande blogtekst wil overbrengen over het innerlijke proces van mezelf.

   Letterlijk staat er in het boek: “Als we willen participeren in het zich ontvouwende wordingsproces van het universum, moeten… we het leven toestaan door ons heen te stromen in plaats van het te beheersen.”
   Dit staat op blz. 63. Opgeteld een 9, een sterk symbolisch en religieus getal. Puur synergie.

   Ik kom er nog op terug met een stukje over mijn levensopdracht en het stilteprogramma. Ook hier zie ik een parallel met Joseph’s synchroniciteit.

   Hartegroet, Kees

  • Kees
   maandag 30 september 2013 om 22:04:30

   Dag Marco. Hierbij mijn comment over mijn levensopdracht en het stilteprogramma. Mijn levensopdracht is mensen wakker (bewust) te maken. Deze opdracht ‘heeft zich met mij verbonden’ in 2008 tijdens de opleiding voor Transpersoonlijk Coach en Counselor. Zoals Joworski een droom tot werkelijkheid bracht is er als concretisatie van mijn levensopdracht in 2009 door mij het Stilteprogramma ontwikkelt (mijn droom). Informatie daarover vind je op mijn site. Dit 16 daagse programma is tot stand gekomen in nauwste verbinding met mijn innerlijke kern, mijn intuïtie en in lijn met de kosmische flow. Het was een outburst van creativiteit. In 2010 heb ik het programma uitgewerkt en gepresenteerd. Uit de warme en stimulerende feedback van de deelnemers bleek ik precies te doen wat bij mijn persoon en mijn ‘staat van bewustzijn’ paste. Vol enthousiasme en in het volste vertrouwen dat ik ‘moeiteloos’ deelnemers zou kunnen werven heb ik in de loop van 2010 een intensieve marketing- en promotiecampagne voor 2011 gestart. Dat heeft evenwel geen deelnemers opgeleverd…

   Ik heb dan ook in de afgelopen jaren geconstateerd dat ik met mijn bewustzijnsontwikkelings werk (wakker worden) ver voor de troepen uitloop. Ik geef een voorbeeld. Ik bood recent via mijn website, Linkedin en mijn nieuwsbrief een tweedaagse tour d’horizon aan van het stilte programma. Er zijn geen aanmeldingen. Er is zelfs niemand die informatie vraagt of er eens over wil komen praten.

   Nou ben ik dat inmiddels drie jaar gewend en ik heb alle verwachting en control over het resultaat van mijn promotionele- en marketing inspanningen ‘losgelaten’. Ik leef dus vrolijk verder op een ‘wakkere’ natuurlijke manier.

   Hoewel ik nog geen signalen of tekenen heb dat er een kentering in aantocht is voel ik en weet ik dat het momentum dichterbij komt dat ik er wel mee aan de slag kan. Mogelijk is dat in een hele andere vorm dan ik voor ogen had en heb. Dat heeft zich nog niet ontvouwd. Het ‘loslaten’ heeft hiermee veel te maken en ook de intentie waarmee ik mijn werk in de wereld zet.

   Hartegroet, Kees

 3. Arjan
  dinsdag 24 september 2013 om 16:55:40

  Beste Kees,
  Een mooi verhaal deze blog.
  Ook voor mij herkenbaar, zij het op een iets ander vlak……
  Een goede motivatie om mijn “in control zijn” onder de loep te nemen en deze meer los te laten, om zo de positieve metafoor de boventoon te laten voeren.
  Heel veel succes en plezier in dit nieuwe perspectief!!
  Hartelijke groet,
  Arjan

  • Kees
   dinsdag 24 september 2013 om 22:27:23

   Hi Arjan,
   Dank voor je positieve reactie en je wens. Mooi dat je er zelf ook mee aan de slag wilt. Hartelijke groet, Kees

 4. Marco
  zondag 29 september 2013 om 20:40:43

  Hi Kees,

  Excuus voor mijn late reactie – had niet gezien dat je al had gereageerd! Heb zelf ook Jaworski weer uit de kast getrokken en heb hem (weer) bijna uit, idd is de zinssnede op blz. 63 een Oh zo ware 😉

  Ik kijk uit naar je stuk(je) over je levensopdracht en het stilteprogramma kerel!

  Alle goeds,

  marco

 5. Ingrid Appels
  vrijdag 25 oktober 2013 om 22:09:00

  Dag Kees, je kwam vandaag ‘toevallig’ in beeld. Misschien werkt het loslaten en ik heb het gevoel dat je een waardevolle stap zet waardoor je inderdaad ‘het leven kan toestaan door ons heen te stromen in plaats van het te beheersen” (prachtig citaat).
  Zullen we weer eens afspreken?
  hartelijke groet,
  Ingrid

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel