Het belang van persoonlijke waarden

28 Nov '13

In mijn coachingpraktijk maak ik de coachees bewust van het belang van (hun) persoonlijke waarden, ofwel wat er voor hen echt toe doet in hun leven. Waarden zijn zelfstandige naamwoorden waaraan men een bepaalde waarde en hiërarchie toekent, zoals contact, respect, verbinding, teamgeest, dienstbaarheid en vriendschap.

Persoonlijke waarden en gevoel

Waardewoorden komen uit de verbondenheid met je gevoel en niet uit je hoofd. Daarom is bij deze ‘exercitie’ een goede gronding van zowel coach als coachee cruciaal. Van de coach wordt bovendien verwacht dat hij/zij een open ruimte creëert, de coachee uitnodigt in zijn/haar gevoel te gaan, ‘rapport’ maakt en zich dienstbaar maakt aan het proces van de coachee.

Het belang van je persoonlijke waarden te kennen zit h’m vooral in het tot inzicht komen dat deze waarden je bij voortduring, maar onbewust, sturen.

De ‘lading’ en de energie van elk waardewoord dienen daarom goed doorvoeld te worden. Wat betekent zo’n woord ten diepste voor jou? Meestal leidt deze zoektocht naar de waarden tot een openbaring voor de coachee en geeft het een mooie stap voorwaarts in het coachtraject.

Energieverlies

Ik geef een voorbeeld van de ‘sturing’. Stel dat je ‘respect’ belangrijk vindt, maar je bent je daarvan niet bewust  en er zijn zodanige omstandigheden dat je je bij herhaling niet gerespecteerd voelt en mogelijk zelfs afgewezen wordt of voelt. De  ‘waarde’ respect wordt dan in je onderbewuste zo belangrijk dat er al je energie naar uitgaat en je het risico loopt een burnout te krijgen of ziek te worden.

Overdrijf je niet Kees? Nee ik overdrijf niet. Denk aan pesten, discriminatie, roddel, onveiligheid en achterdocht. Ook dat zijn waarden, maar dan vanzelfsprekend met een negatieve ‘lading’ en daar kan je als slachtoffer, maar ook als dader (!) net zo ziek van worden.

Het is dus nogal de moeite waard om je ervan bewust te worden welke waarden voor jou belangrijk zijn, vooral als er sprake is van energieverlies, onrust of onbehagen en je niet weet waar dat vandaan komt.

Ik kom in volgende teksten terug op ‘waarden’, ja zelfs ‘morele’ waarden, maar meer in een algemene context.

Mede om de vele nieuwe inschrijvers op mijn blog een kans te geven te reageren heb ik bovenstaande tekst opnieuw geplaatst. De eerdere plaatsing was in augustus 2012.

De waardeoefening maakt deel uit van onder andere een Personal Coaching traject of een Life Coaching traject.

Welke persoonlijke waarden zijn voor jou belangrijk in je leven?

Ik nodig je uit in het onderstaande veld jouw reactie te geven.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach.
Ga terug naar overzicht

22 reacties

 1. Frederik Imbo
  dinsdag 21 augustus 2012 om 15:53:36

  Beste lieve Kees,

  Ongelooflijk. Tijdens de TCC2 heb ik beslist dat ik een nieuwe presentatie wilde maken rond… WAARDEN.
  Daar ben ik intussen al 4 jaar werk aan het voor doen: teksten aan het verzamelen om er ooit eens mee aan de slag te gaan.
  Ooit hoop ik daar maanden mee bezig te zijn, zodat ik na ‘ Waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mond’ en ‘Rond punt’ een nieuwe keynotespeech kan afleveren rond Waarden. De werktitel is ‘True Colors’.

  Ik zou het wel fijn vinden om daar eens met jou over te tetteren via Skype. Heb je daar zin in?

  groeten,
  Frederik

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 16:40:12

   Beste lieve Frederik.
   Dank voor je comment. Mooie naam True Colors. Een verwijzing naar Spiral Dynamics?
   Wat een mooie tijd hadden we bij Eric hè. TCC 2 is alweer bijna 4 jaar geleden.
   Ik ben dagelijks bezig met het geleerde in praktijk te brengen.

   Ik wil er best over praten met jou, maar ik heb geen skype en ben ook niet van plan het aan te schaffen. Het aantal uren PC is toch al meer dan voldoende voor me. Het bespreken van’waarden’ is uiteraard een heel breed onderwerp omdat er zoveel kanten aan zitten. Spiritueel, universeel, mentaal, energetisch, evolutionair enz.

   In mijn programma Innerlijk Leiderschap besteed ik er (ook) veel aandacht aan.

   Misschien toch eens een lunchafspraak maken in Schiedam? Liefs, Kees

 2. Harry Bek
  dinsdag 21 augustus 2012 om 16:04:51

  Ik ben het met je eens en zou iets voor een goede bekende (bij jou bekend) van me zijn ???

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 16:26:57

   Dag Harry. Het antwoord is ja. Het is uiteraard aan de betrokkene of hij er met mij over zou willen praten. Groet. Kees

 3. Theodore jc van haemstede
  dinsdag 21 augustus 2012 om 16:44:52

  Hoi Kees

  Je pakt de koe bij de horens, of(tewel de Hele Olifant, Ganesha symbool van de macht en wijsheid! (Veda’s Upanishad) en de gulden snede). Normen en waarden te verdelen in algemene – en individuele waarden in jouw leven in het hier en nu!

  Dat is de basis bij het waarnemen van het waargenomene! van de ziel in de geest/lichaam van de kosmische bewuste mens. Kijk Kees ik val met de deur in huis. Het lijkt wanordelijk,maar is het niet. Als ik met jou ga starten met uiteenzettingen over Waarden,dan volgen er een aantal synoniemen,die van groot belang zijn om fundamentele inzichten te krijgen in woorden cq gevoelens,die jouw leven aansturen ,in eerste instantie onbewust en daarna bewust.Deze discussie ga ik nu niet openen!Ik ben op het ogenblik bezig met het afronden van mijn boek,wat veel tijd kost.

  Onze relatie moet er een worden van een goed uiteengezette stellingname met bewijsvoering en dat kost tijd.Kees ik kom hierop terug spoedig! Maar ik doe zeer zeker mee!
  Intussen een fijne dag en tot ziens.
  Theo

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 16:24:25

   Dag Theodore. Een mooie verbreding breng je aan. Dankjewel. Zie mijn response aan Lucy. Ik broed alweer op vervolgteksten ;-). Groeten. Kees

 4. Lucy
  dinsdag 21 augustus 2012 om 19:30:28

  Kees je snijdt een interessant onderwerp aan. Er zit alleen een stukje illusie in. Graag wil ik ook dromen over hoe het zou kunnen zijn. Mijn werk bestaat ook uit mensen te leren hun dromen werkelijkheid te maken. Dromen kun je goed tot werkelijkheid maken, maar…. er zijn beperkingen. Niet voor niks zijn we op deze aardkloot gegooid. Ook daar moet je mee omgaan. Voetjes op de grond houden.

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 16:21:55

   Jij mag van mij alles dromen wat je maar wilt Lucy. In zo’n beknopte tekst kan ik vanzelfsprekend niet alles kwijt van wat er over waarden te zeggen is. Maar….. ik kom er, zoals aangekondigd, nog uitgebreid op terug. Laat je verassen. Liefs, Kees

 5. Bets v.d. Stel
  dinsdag 21 augustus 2012 om 20:00:58

  Hoi lieve Kees,
  Soms speelt telepathie een grote rol in een mensen leven. Nou, bij ons is dit nu zo. Zoals je weet, ik ben me goed bewust van het onbehaaglijke gevoel wat ik heb van sommige mensen. Gelukkig heb ik daar voor een groot gedeelte mee leren omgaan (daar heb jij ook je steentje aan bijgedragen). Al blijft het moeilijk om daar geen energie (negatieve) in te steken.
  Ook nu heb ik weer een vervelend voorval met de buren. Ik probeer recht op te blijven en er geen aandacht aan te besteden. Maar ook dat kost, ook negatieve energie hé? Ik doe mn best en dank je voor deze mail Ik ga er mee aan de slag.
  Dikke kus van mij

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 16:16:38

   Dag lieve Bets. Ieder individu heeft zo’n ‘lijstje’ met waarden. In de interactie tussen mensen spelen die ‘lijstjes’ een grote rol, veelal in het onderbewuste, zoals gezegd in mijn tekst. Dat maakt de communicatie tussen mensen soms uiterst moeizaam, met onbegrip, ruzie en misverstanden tot gevolg. Ook in de relatie met je buren kunnen deze zaken een rol spelen, maar het voert te ver om daar hier verder op in te gaan. Ik hoop voor je dat het ‘probleem’ snel weer uit de wereld is. Liefs Kees

 6. Ton Sterk
  dinsdag 21 augustus 2012 om 23:43:21

  Ik ben het helemaal met je eens, geen woord van overdreven. Mijn persoonlijke ervaring met coachees is dat bewustwording van waarden snel leidt tot het doordringen tot de kern. Waarden zijn veel meer dan slechts een onderdeel van “normen en waarden” zoals het vaak vluchtig wordt genoemd. Waarden bepalen waar je energie aan besteedt. Waarden bepalen ook hoe wij onszelf en de wereld beoordelen en hoe wij ons weten te motiveren. Waarden zijn de kapstok van onze overtuigingen. Inzicht in jezelf begint met het kennen van je waarden. Ik vindt het steeds weer fantastisch om te mogen zien hoe coachees tot inzichten komen als ze een lemniscaat lopen en in hun lichaam kunnen ervaren wat waarden werkelijk voor hun betekenen.
  Mijn hoogste waarde: Respect, voor ieders model van de wereld.
  Ik ben nieuwsgierig naar dat wat nog gaat volgen.
  Met vriendelijke groet

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 16:04:02

   Ik word helemaal blij van je comment Ton. Super!

 7. Ronald van Gigch
  woensdag 22 augustus 2012 om 07:51:44

  De bewustwoording van mijn persoonlijke waarde was voor mij een belangrijke stap in de groei van mijn eigen bewustwoording. Ik kreeg eindelijk zicht wat mij op de achtergrond dreef. Maar met de inzichten en bewustwoording die er bij is gekomen, merk ik dat ik het nu liever beschrijf als persoonlijke lessen. Namelijk die dingen die ik wil krijgen in mijn leven en ervaren. Die dingen die ik moet leren te geven om ze te kunnen ontvangen. Maar zoals gezegd, startte dit proces bij het inzicht in mijn waarden.

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 15:58:05

   Dag Ronald. Levenslessen vind ik nog mooier klinken…. Fijn comment, dankjewel

 8. Willy van Vuuren
  donderdag 23 augustus 2012 om 12:41:46

  Wat mooi Kees, om achter de tekst ook JOUW waarden door te zien schemeren. Dank je wel!!

  • Kees
   donderdag 23 augustus 2012 om 15:56:14

   Mooi Willy. Obrigado!

 9. Marieke van der Aar
  zaterdag 1 september 2012 om 13:15:51

  Dag lieve Kees,

  Dank voor je mooie tekst. Mooi omdat het me weer laat nadenken hierover, mooi omdat ik tot de conslusie kom dat mijn waarden misschien wel verandert zijn de afgelopen periode, mooi omdat ik me dat bewust word en mooi omdat ik hier dus nu mee aan de slag kan….en wil!

  Dank en veel liefs,
  Marieke

  • Kees
   zondag 2 september 2012 om 11:21:31

   Ha lieve Marieke.
   Wat leuk dat je een reactie op mijn blog schrijft. Fijn dat je door de tekst geïnsprireerd wordt om met waarden aan de slag te gaan. Gaat vast lukken. We spreken elkaar weer. Hartelijke groet en een knuffel. Kees

 10. Anja
  vrijdag 29 november 2013 om 14:25:35

  Confronterend en herkenbaar Kees
  Respect en Liefde zijn voor mij essentieel

  • Kees
   zaterdag 7 december 2013 om 09:49:53

   Mooie waarden Anja. Dankbaarheid is er een van mij. Dus bij deze… dankjewel.

 11. Ike
  maandag 2 december 2013 om 13:40:08

  Niet alleen respect is belangrijk maar ook weten wat men doet of wat iemand gedaan heeft.
  Een voorbeeld jonge kinderen weten zijn niet bewust van het pesten van anderen maar als ze ouder worden beseffen ze het wel.
  Sommigen bieden alsnog zijn/haar of hun excuses aan. Maar een slachtoffer heeft levenslang pijn en verdriet is bang om dingen te doen en daar moet men overheen stappen. Dat gaat niet zomaar. Vriendschap is belangrijk omdat men dit leert op jonge leeftijd. Waardeer elkaar. Kees je hebt heel goed geschreven!

  • Kees
   zaterdag 7 december 2013 om 09:54:31

   Dankjewel Ike. Een heldere en waardevolle les die je hier naar voren brengt!

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel