Investeren in jezelf

28 Feb '13

Investeren in jezelf

Coachen is mijn passie en het is mijn missie ‘mensen wakker te maken’, respectievelijk van hun oogkleppen te ontdoen. Dat doe ik door hen te coachen en met hen naar manieren te zoeken om met afstand en vanuit meerdere invalshoeken naar zichzelf en de omgeving te kijken en ze in staat te stellen hun problemen, angsten en belemmeringen onder ogen te zien en te overstijgen. Door te investeren in jezelf wordt je effectiever en succesvoller in je werk en in je privéleven.

Angsten en belemmeringen

Als ik terugkijk op mijn loopbaan in het bedrijfsleven kan ik meerdere situaties aanwijzen waarin ik dingen niet zag, oftewel met oogkleppen opliep. In mijn opleidingstraject voor coaching kwam ik tot het inzicht dat ik me vele jaren afgewezen heb gevoeld en angst heb gehad dat ik afgewezen zou worden, hetgeen niet perse zo was. Tenslotte wist ik mijn gevoelens van onzekerheid, verlies van zelfvertrouwen, gespannenheid en energieverlies te verklaren en kon ik aan verandering gaan werken.

Naast afwijzing kunnen gevoelens van onzekerheid en dergelijke worden opgeroepen door angst voor verandering, angst voor succes, faalangst, bang om ontslagen te worden, angst voor tekort, angst voor de angst, angst voor…. Of wat te denken van belemmerende overtuigingen, zoals: ik word niet gezien of gehoord, ik kan het niet, ik ben het niet waard, ik kan niet veranderen, ik ben niet goed genoeg, als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje. Vaak zijn dit hardnekkige verankeringen die hun oorspong vinden in iemands kinder- en jeugdjaren.

Mijn motivatie om te coachen

Je kunt je voorstellen dat met name in tijden van crisis of grote veranderingen de genoemde angsten en overtuigingen geweldig kunnen opspelen en je helemaal uit je kracht kunnen halen, terwijl je  al je energie nodig hebt om de crisis te managen en je hoofd boven water te houden. Een  situatie, die nogal eens tot een burn out leidt.

Als voorbeeld over mezelf haal ik een ouwe koe uit de sloot: de vastgoedcrisis eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik was destijds als financieel directeur  betrokken bij de liquidatie van een vastgoedbedrijf. Ik schreef daar eerder over in de blog Selfmade man. Wat ik in die periode vooral als storend heb ervaren was dat de situatie rond de liquidatie en mijn achteraf naïef te noemen loyaliteit (!) voor het bedrijf mij in een afhankelijke positie brachten, terwijl onafhankelijk opereren juist een cruciale waarde voor me is. Ik belandde in een spiraal van negativiteit.

Graag wil ik mensen behulpzaam zijn om dergelijke situaties te voorkomen en gezien mijn eigen ervaringen ben ik daartoe extra gemotiveerd.   

Het met relativering en vanuit meerdere invalshoeken leren kijken naar jezelf en je omgeving is dan ook van cruciaal belang. Je ‘moet’ voor jezelf zorgen om tevens beter voor je omgeving te kunnen zijn. Kortom ‘INVESTEER IN JEZELF’.

Hoe zie jij je toekomst?

 

Een coachingtraject bij Kees’ coaching wordt je aanbevolen door Marco Kasbergen, partner bij Deloitte. Het aanbod van Kees’ coaching staat hier.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

Ga terug naar overzicht

6 reacties

 1. Josien Krosenbrink
  donderdag 28 februari 2013 om 17:39:41

  Hoi Kees,
  Mooi om je ervaringen te lezen. Ik denk dat vrijwel ieder mens dit soort ervaringen heeft. De vraag is of we bereid zijn te kijken naar die ervaringen….of we bereid zijn te leren daaruit.
  Zelf heb ik het dan liever niet over ‘moeten’, omdat daar vaak zoveel negatieve lading op zit…..wij mensen móeten vaak al zoveel, en ook daardoor ontstaan “burn-outs”, omdat mensen over hun grenzen gaan in wat ze allemaal ‘moeten’.
  Maar ik begrijp wat je bedoelt, mijn boodschap is dezelfde, maar ik verpak hem anders.
  Mijn slogan is: er wordt Moed van ons gevraagd; Moed om onszelf te omarmen , precies zoals we zijn……Immers als we onszelf kunnen liefhebben, met al onze fijne en minder fijne kanten, dan kunnen we ook de mensen om ons heen, en de wereld liefhebben.
  Als we vrede kunnen sluiten binnenin, dan kunnen we ook met veel meer vrede naar buiten kijken. Dan wordt de aarde een prachtige planeet om ervaringen op de te doen, om te leren met en aan elkaar….dan kunnen we onze “vijand” gaan liefhebben, hoe vreemd dat ook lijkt….al was het maar omdat die ons uitdaagt tot ….(vul maar in).
  Dus ja, ik ben het van harte met je eens, het is heel goed en nuttig om te investeren in je innerlijke groei. Ik wens iedereen veel Moed toe om die reis aan te gaan .

  hartelijke groet, Josien

  • Kees
   donderdag 28 februari 2013 om 17:49:35

   Hi Josien. Je hebt het goed begrepen. Ik gebruik dat ‘moeten’ heel bewust (en ook bewust tussen de aanhalingstekens) en ik meen het uit de grond van mijn hart. Het is natuurlijk niet het moeten van je moet dit en je moet dat. Je moet in die zin natuurlijk niets, behalve eten, drinken, enz. Ik bedoel inderdaad het innerlijke moeten, in de richting van een levensopdracht of zelfs een roeping. Zo serieus bedoel ik het.

   Dank. Hartelijke groet, Kees

   PS. En ‘MOEDEN’ klinkt natuurlijk niet. In het Engels heb je ‘it is a must’, zoiets is het eigenlijk.

 2. Josien Krosenbrink
  donderdag 28 februari 2013 om 18:56:24

  Inderdaad, het is in wezen een verplichtig aan jezelf…het aangaan van waarvoor je gekomen bent: het volgen van de roep van je hart, waarbij je verstand er is om het op een goede manier ten uitvoer te brengen, en je lichaam om het handen en voeten te geven.

 3. Margaretha Coornstra
  vrijdag 1 maart 2013 om 10:43:14

  Klopt, in angst (hoe reëel soms ook) gaat ontzettend veel energie zitten, die je nuttiger kunt besteden. Een inschatting van toekomstige situaties en daarvoor een plan B achter de hand houden is prima, maar daar kun je het beter bij laten. De oude Nicolaas Beets had het slim bekeken: “Een mensch lijdt dikwijls ’t meest / Door ’t lijden dat hij vreest / En dat nooit op komt dagen…”

 4. Ben
  woensdag 13 maart 2013 om 16:35:31

  Kees,
  Het leven zelf is al de mooiste investering in jezelf. Zorg dus dat je leeft!
  Ben

 5. Jacob van Hemmen
  woensdag 20 maart 2013 om 12:23:36

  Dag Kees, je verhaal herken ik helemaal. Mijn praktijkbenadering als levensloopcoach: Investeren in jezelf is een voorwaarde voor het vrijspelen van jezelf, met andere woorden: werken aan je relatieve onafhankelijkheid van bijvoorbeeld je werkgever of vrienden. Mijn coaching is dan ook primair gericht op het bewust maken van wie je bent en van de kwaliteiten en ervaringen, die je opbouwde, maar vergeten was om in jezelf te integreren. Coachee wordt zich bewust van zijn / haar kracht, die creatief kan en mag worden ingezet in elk onderdeel van het leven. Ik vind het altijd weer kippevel als mensen tot ontdekking van zichzelf en gelijktijdig tot bloei komen. Groetjes, Jacob

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel