Ontwikkeling naar het ‘Tijdperk van Wijsheid’

10 Feb '15

In VPRO’s Tegenlicht (8 februari 2015) was er een interview met Ricardo Semler, een bijzondere ondernemer. Ricardo werkt aan een boek dat zal gaan over de ontwikkeling naar ‘het tijdperk van wijsheid’ als ‘tegenstelling’ tot het huidige ‘tijdperk van intelligentie’.

In het interview stipt Ricardo het nieuwe tijdperk van wijsheid wel aan, maar zijn beantwoording van de vragen handelt voornamelijk over zijn inzicht dat het tijdperk van kennis en intelligentie de mensheid niet vrij maakt of heeft gemaakt en ons feitelijk niet verder heeft gebracht dan te leven in een tribale of animistische toestand (we leven in hokjes).

Er dient dus getransformeerd te worden, zoals het beslissingen maken op basis van wijsheid en intuïtie in plaats van op basis van de ratio.

Mijn innerlijke wijsheid zegt volmondig ja tegen dat laatste. Ik plaats er wel onmiddellijk de kanttekening bij dat de tegenstand om die transformatie te maken vanuit het collectieve ego (de collectieve ratio) ontzettend groot zal zijn.

Het is trouwens een interview met een broedende kip (Semler). Veel wijsheden of inzichten over het ‘tijdperk van wijsheid’ heb ik nog niet gehoord. Hopelijk maakt hij echt een inspirerend en inzichtelijk boek, anders zou dit interview niet meer zijn dan een reclamespot voor een nog te verschijnen boek.

Waarom Ricardo in het gefilmde interview zo nodig een boekverbranding (van zijn eigen boeken) optuigt ontgaat mij. Misschien heeft hij het nodig om letterlijk alle oude inzichten los te laten om helemaal vanuit innerlijke wijsheid te kunnen schrijven aan iets nieuws, zonder hechting aan eerdere geschriften. De verbranding kwam op mij wat theatraal over. Dat loslaten kan mijns inziens ook met contemplatie of meditatie.

Per saldo een zeer boeiende ontwikkeling, waar ik reikhalzend naar uitkijk en dagelijks aan werk.

Heb je het interview ook gezien? Wat vind jij ervan?

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/nieuwe-wijsheid-semler.html

Be the change you want to see and implement the change you want to reach.
Ga terug naar overzicht

6 reacties

 1. Evert-jan
  dinsdag 10 februari 2015 om 13:36:03

  Hoi Kees,
  Dit stuk roept iets bij me op.
  Wat zijn we als mensheid toch steeds bezig met doen en fixen.
  Wat is het dat ons reikhalzend maakt?
  Reikhalzend impliceert hoop en hoop impliceert de mogelijkheid van teleurstelling en daarmee is hoop in feite een bron van ongelukkigheid en verdriet.
  Hoe meer ik bewust met het “hier en nu” bezig ben…
  Met presentie naar mijn omgeving kijk….
  Hoe meer ik er van overtuigd ben, dat hoe minder ik ”doe” om te doen en hoe meer ik het leven zijn beloop laat, hoe rustiger ik word.
  Ik hoef niet te “zorgen” voor de ander. Ik hoef alleen maar te zorgen voor me zelf.
  Dat beseffende komt de liefde van het alomtegenwoordig bewust zijn dat oneindig is prominent in beeld.
  Vandaar uit kan ik met rust, attentie en gevoel voor de spirit (mijn ziel?) aan de slag en mijn passie leven, en vanuit liefde en zachtheid mijn omgeving de mogelijkheid tot moeiteloosheid inspireren zonder te zorgen.
  Hiervoor is geen paradigma shift, transformatie of nieuw tijdperk nodig.
  Het is al aanwezig.
  Het wil alleen gekend worden vanuit het bewustzijn dat geheel moeiteloos is.
  De oordeelloosheid van het bewustzijn is pure inspiratie.
  In deze staat kun je alle pijn en “hopeloosheid” van het leven de ruimte geven en laten zijn wat het is in liefde.

  Namaste

 2. Kees
  dinsdag 10 februari 2015 om 14:13:44

  Hi Evert-jan. Altijd weer leuk jouw reacties te lezen.

  Als reactie geef ik je een Haiku

  Haiku – Licht:
  Koning Parsifal
  onthult de Heilige Graal:
  het helend Licht straalt

  @Kees van der Stel

  Reikhalzend kijk ik uit naar het tijdperk dat het helend licht (puur bewustzijn, puur wijsheid) straalt, zonder commentaar, zonder oordeel, zonder intelligente invullingen vanuit de ratio of het ego. Precies zoals je zegt ‘moeiteloos’ en in volle schoonheid. Met jou weet ik dat het er al is en altijd geweest is, alleen die verdomde sluiers hè. Ook Semper weet dit en voelt dit. Namaste.

 3. Ike
  dinsdag 10 februari 2015 om 14:54:53

  Het is zeer goed geschreven.
  Helaas had ik die uitzending niet gezien.
  Vreemd dat hij zoiets doet met de boeken.
  Wat ik zonde vind.

  Groeten,
  Ike

 4. Kees
  dinsdag 10 februari 2015 om 15:30:41

  Hi Ike,
  Dank voor je reactie.
  De link naar de uitzending staat onderaan de blog. Als je tijd kunt vinden. Het is de moeite waard.

  Groeten, Kees

 5. Cedric
  dinsdag 17 februari 2015 om 18:46:53

  De boekverbranding is puur marketing als je het mij vraagt. Ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat hij dit in een interview in een andere reportage in een ander land op precies dezelfde wijze doet. Toen ik het zat te kijken was dat het eerste wat ik dacht. Ik vind het overigens een inspirerende man, hij heeft echter wel veel (heel veel) trucjes. Kijk maar naar de manier waarop hij zichzelf t.b.v alle benodigde tussenshots laat filmen (sigaar / in de lucht staren / nadenkend). Meneer denkt werkelijk over alles na. Viel het je bijvoorbeeld op hoe hij zijn huisdame verzocht niet in beeld te lopen? Het geeft allemaal niet, iedereen heeft zijn manier van ‘verkopen’. Of het nou een gedachtegoed is of een boek.

 6. Kees
  woensdag 18 februari 2015 om 11:39:56

  Hi Cedric. Ja dat viel mij ook op over de huisdame en dat kwam bij mij ook niet lekker binnen. Zoals gezegd hoop ik dat het nog te verschijnen boek inspirerend zal zijn.

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel