Outside the box

07 Aug '14

Er wordt door vele marketing- en managementgoeroes indringend geschreven en gesproken over het ‘outside the box’ fenomeen en dat het vooral belangrijk is om uit je ‘comfortzone’ te stappen wil je succes in je leven boeken. Sommigen gaan zelfs zover om te beweren dat het succes alleen maar te vinden is buiten je comfortzone en dat zou dan met name gelden voor mensen die een eigen bedrijf runnen of er een willen opstarten.

Luchtkasteel

Nou zijn het maar metaforen uiteraard, maar ik ben in toenemende mate aan de werkbaarheid van de bovenstaande beweringen gaan twijfelen en stel me de vraag of het überhaupt wel mogelijk is ‘uit je box’ te stappen, zonder onmiddellijk te gaan bouwen aan een nieuwe ‘box’, een nieuwe comfortzone. Het is volgens mij net als met de Russische Baboeska poppen er is steeds weer een nieuwe pop (box) en je raakt steeds verder weg van je kern. En voor dat je het weet ben je driftig bezig te bouwen aan een luchtkasteel.

Succes is juist te vinden in de comfortzone

Het lijkt mij juist verstandig om er voor te zorgen goed geborgd te zijn in je comfortzone om vandaar uit stapsgewijs nieuwe mogelijkheden tot ontwikkeling te laten komen. Dat betekent dat succes, hoe dat ook gedefinieerd mag zijn, zijn wortels heeft in de comfortzone en juist niet daarbuiten.

Dat laatste is ook logisch. Als je activiteiten doet waar je goed in bent, die je inspireren en uitdagen, waarin je je ei kwijt kunt en waarin je je hart legt dan straal je dat ook uit en trek je het succes als een magneet naar je toe en zal je je door de bank genomen comfortabel en senang voelen.

Stretchen van de comfortzone

Om je senang te blijven voelen en het succes te bestendigen is het van belang goed te letten op de interactie met je omgeving en steeds alert te zijn op signalen die aanleiding kunnen geven tot aanpassing of vernieuwing. De comfortzone is daarmee geen statisch fenomeen, maar juist dynamisch. Daarom is het van belang jezelf te blijven ontwikkelen, nieuwe dingen te doen en te blijven experimenteren. Ik noem dat het ‘stretchen’ van je comfortzone. Daar is durf voor nodig, maar met outside the box denken of luchtkastelen bouwen heeft dat niets van doen, wel met focus en volharding. Met dat laatste bedoel ik focus op je ontwikkeling en volharding in de bereidheid je steeds weer aan te passen. Een comfortzone is dus geen vrijbrief om op je luie rug op een warm strand te gaan liggen. Hoewel…

Diepere verkenning van de comfortzone

In een volgend blog wil ik wat dieper ingaan op het fenomeen comfortzone en hoe je die vanuit een meer theoretisch concept zou kunnen duiden. Vanwege de vakantietijd wil ik daar even mee wachten.

Fijn als je een reactie achterlaat in het veld hieronder. Je krijgt altijd een reactie van me terug.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

NB. De tekst onder het plaatje: ‘Never, ever, think outside the box.’

 

Ga terug naar overzicht

8 reacties

 1. Cedric
  donderdag 7 augustus 2014 om 12:07:34

  Hoi Kees,

  Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het VOLLEDIG eens ben met deze stelling en onderbouwing. In mijn coachingstraject heb je me geprikkeld om buiten mijn ogenschijnlijke comfortzone te stappen (marketing) wat mijn échte (en dus nieuwe) comfortzone bleek te zijn. Je geloofwaardigheid op dit terrein valt wat mij betreft niet te betwisten.

 2. Ike
  donderdag 7 augustus 2014 om 15:36:39

  Hallo Kees,
  Wat is dit goed geschreven. Ik hoop voor je dat er velen hier een reactie zullen achterlaten.

  Je zegt dus: ‘Denk eerst goed na voor je zo’n kreet van een goeroe zomaar overneemt. Zet alles goed op papier, deel dit met een vertrouwenspersoon en laat diegene zijn of haar mening geven. Er komt veel bij kijken als men een eigen bedrijf begint en velen vergeten dat de sleutel tot succes in zichzelf gevonden moet worden en niet buiten jezelf. Kijk daarbij vooral naar waar je hart ligt en geloof in je eigen kunnen.’

  Mooie dag en grtn., Ike

 3. Koos
  donderdag 7 augustus 2014 om 17:46:39

  Goed punt Kees, helemaal mee eens.

 4. Marsha
  vrijdag 8 augustus 2014 om 10:40:37

  Helemaal mee eens Kees. Juist van uit de comfortzone kan je leren het leven te bekijken met grote mildheid. Om pas daarna met handelen te starten.

 5. Hans Oelen
  zaterdag 30 augustus 2014 om 10:22:01

  Dag Kees, sterk en goed onderbouwd artikel.
  Ik ben het volledig met je eens.
  Ik word elke dag meer nieuwsgierig naar de werkelijke definitie van het begrip Goeroe!

 6. Irma
  maandag 1 september 2014 om 13:10:32

  Hi Kees,
  Ik zie het ook als het oprekken van de grenzen van je comfortzone. Die wordt steeds groter naarmate je meer ervaringen aangaat. En die kunnen wel buiten je comfortzone liggen.. maar wel voor de gevaren zone!

 7. Ingrid Rouleaux
  dinsdag 2 september 2014 om 10:03:49

  Lieve Kees

  Ik ben onder de indruk zoals je dit hebt neergezet. Wat goed zeg, stevig onderbouwd. Ik ben het helemaal met je eens. Fijn om te lezen en bevestigd te worden in mijn eigen ervaringen en zienswijze.
  HARTelijke groet van Ingrid Rouleaux, auteur van “De Verbinding met God”

 8. Josien Krosenbrink
  dinsdag 2 september 2014 om 14:59:41

  Helder verwoord Kees. Helemaal met je eens ! hartelijke groet, Josien

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel