Vijf stappen naar innerlijk leiderschap

19 Jan '13

Mijn stelling is dat de ‘maat der dingen’ al decennialang ver te zoeken is. We worden welhaast gedwongen te leven met een teveel van nagenoeg alles en dat bedoel ik vooral in materiële zin. Er is een overkill aan productaanbod, informatie, beelden, herrie, diversificatie, differentiatie, complexiteit, veranderingen, activiteiten, sociale verplichtingen, enz. Ook jonge kinderen worden al in het keurslijf van de prestatiemaatschappij gedwongen, van het teveel moeten en van het tegen elkaar opbieden en dat alles dikwijls met de goedbedoelde support van de ‘liefhebbende’ ouders. Voor het tegenwicht bied ik je onderstaand vijf stappen naar innerlijk leiderschap aan.

Overkill aan opties

We zijn ons vaak niet bewust van de gevaren van deze overkill aan opties. Ik heb bijvoorbeeld de overtuiging dat zaken, zoals hebzucht, overmoed, jaloezie, corruptie, machtsmisbruik, milieuschade, agressie, uitbuiting, xenofobie, uitputting van natuurlijke hulpbronnen sterk door de bedoelde overkill aan opties worden gestimuleerd en ook stevig in onze samenleving zijn verankerd.

Keuzevrijheid is een groot goed, maar de valkuil van het bombardement aan keuzemogelijkheden is groot en diep en heeft tot een collectieve onbalans geleid. In coachjargon is deze onbalans met name veroorzaakt doordat mensen onbewust hun referentiekader voeden met invloed en triggers van derden (externen), middels de indringende reclame, de media, tv-series, meningen van familieleden, vrienden en kennissen, enz. Hierdoor leidt de omgeving (het externe referentiekader) in feite het individu bij het maken van keuzes en niet het individu zelf. Dit heeft tot gevolg dat veelal niet aan de behoeften en de waarden van het individu wordt voldaan, maar in feite aan de behoeften en waarden van de omgeving. Hierdoor ontstaat op onbewust niveau onvrede bij het individu, een onvrede die zeer schadelijke gevolgen kan hebben.

Mogelijke gevolgen

Dit kan leiden tot psychische en fysieke klachten, zoals onzekerheid, onrust, burnout, stress, faalangst, eenzaamheid, verslaving, energieverlies, hart- en vaatziekten, eetstoornissen, migraine, agressie en zelfs tot een vérgaande sociale en culturele ontwrichting van onze samenleving.

Vijf stappen naar innerlijk leiderschap

Nogmaals. Er is op zich niets mis met het hebben van opties. Als coach zou ik zelfs willen stimuleren dat mensen inzien meerdere opties te hebben om daaruit te kunnen kiezen, maar dat dient dan een keuze te zijn vanuit een intern of innerlijk referentiekader en daar zit dan vanzelfsprekend de uitdaging. Hoe krijgt het individu het voor elkaar meer en meer intern gerefereerd te geraken, zodat aan zijn of haar eigen behoeften en waarden wordt voldaan?

Het antwoord is meerledig. Neem ten eerste de leiding van jouw leven in eigen hand. Pak zelf het stuur en geef zelf de richting aan waar jij heen wilt en welk pad jij inslaat. Ten tweede wees je ervan bewust dat er een stevig extern referentiekader bestaat dat niet weggegooid hoeft te worden, maar wel overstegen dient te worden door er een raster van je innerlijk referentiekader overheen te leggen. Ten derde denk eens goed na over vijf tot tien van jouw eigen behoeften en waarden, noteer die en stel jezelf ten doel de komende tijd aan die behoeften en waarden te gaan werken en houd vervolgens het voldoen aan deze behoeften en waarden steeds als doel voor ogen. Ten vierde houd jezelf aan de afspraken die je in dit kader met jezelf maakt. Ten vijfde schroom niet je te laten begeleiden door een deskundige coach als je daar behoefte aan hebt. Investeer in jezelf, investeer in je toekomst.

Hoe sta jij tegenover het aanpakken van het innerlijk leiderschap over jouw leven?

Uit het aanbod van Kees’ coaching beveel ik graag  personal coaching en het Stilte Programma – de verstilling aan.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

Ga terug naar overzicht

8 reacties

 1. Pieter de Kruijf
  zondag 20 januari 2013 om 16:05:56

  Hoi kees,
  je artikel maakt dat ik een soort compagnonschap ervaar. Je gebruikt hele andere woorden dan ik (gewend ben). Maar ik ga helemaal met je mee.
  er zitten nog wel wat lastige stappen in waar je vrij makkelijk overheen stapt. Het valt voor mij niet altijd mee om de leiding te nemen over mijn eigen leven. Wat kan ik doen als ik dat wil? Hoe kan ik dat leren? Hoe kom ik er achter wat mijn vijf tot tien belangrijkste waarden zijn en hoe maak ik daar een ‘raster’ van zoals jij aanbeveelt?
  Misschien aanleiding voor een vervolg artikel?

  • Kees
   dinsdag 29 januari 2013 om 13:09:01

   Ha Pieter,
   Leuk van je te horen hoe je mijn tekst ervaart. Ik heb al wel meer dingen over waarden gezegd in deze blogteksten, zowel over persoonlijke- als universele waarden. En ik ga er, zoals hier en daar aangekondigd, nog meer over schrijven. Het vervolgartikel zal er dus ongetwijfeld uitrollen, mogelijk in de vorm van een e-book of een onderdeel van een e-book, zoals Patricia suggereert.

   Je hoort dus van me. Als je een gesprek wilt om je persoonlijke vragen beantwoord te krijgen kan dat uiteraard ingepland worden.

   hartelijke groet,
   Kees

 2. toos
  maandag 21 januari 2013 om 11:57:41

  Dag Kees,

  Je snijdt een belangrijk thema aan, dat constant mee resoneert in ons doen en laten. De kunst is om tijdens die dans van leven steeds weer een balans te vinden tussen eigenheid en in verbinding zijn. Bewustzijn van belangrijke waarden in mijn leven steunen me daarbij. Maar ja, soms moet ik omvallen om ze weer te kunnen zien en omarmen. Vraag: wil je in je vervolg artikel, waar Pieter om vraagt, ook die danskunst en passende muziek aandacht geven?
  hartelijke groet,
  Toos

  • Kees
   dinsdag 29 januari 2013 om 11:45:39

   Hi Toos,
   Dank voor je comment.
   Wat een mooie dagen hadden we weer vorige week en wat een mooi centrum is dat zeg. Geweldig en jij nogmaals bedankt voor je fraaie visualisatie.

   Patricia heeft mij getriggerd een e-book te schrijven. Dat ga ik doen. Daarin neem ik vanzelfsprekend mee hetgeen je hier in je comment vraagt. Wordt dus vervolgd. Kost uiteraard wel wat tijd…

   Kijk ook even naar mijn reactie op Pieter’s comment a.u.b.

   Hartelijke groet en tot spoedig ziens.
   Kees

 3. Ad van Buel
  donderdag 24 januari 2013 om 11:12:38

  Goed stuk, dat bewustzijn vergroot en inzicht geeft. Dank je wel.

  Het oorzaak zijn van je leven, of het effect zijn van een externe oorzaak, vormen natuurlijk de beide kanten van het leven. Het leven is een spel, en daarvoor heb je beide kanten ook nodig.

  Oorzaak is natuurlijk van een hogere orde als je ergens verantwoording voor wilt nemen, maar keuzevrijheid is van een nog hogere orde dan verantwoordelijkheid.

  Daarom is het natuurlijk essentieel dat je beseft dat je keuzevrijheid hebt. En die heb je altijd! Dus, dit besef is de kern van alles. En dat ben jij.

  Een fijne dag 😉

  • Kees
   dinsdag 29 januari 2013 om 10:53:15

   Dag Ad.
   Dank voor je comment met inhoud! Zie de suggestie van Patricia. Wordt vervolgd dus, evenals de blogs vanzelfsprekend.

   Hartelijke groet,
   Kees

 4. Patricia Schook
  maandag 28 januari 2013 om 21:30:42

  hoi Kees, dit vraagt om een e-book. Succes met je training en coaching.
  groetjes van Patricia

  • Kees
   dinsdag 29 januari 2013 om 10:51:21

   Hi Patricia,
   Dat lijkt me een goed plan. Ga ik doen. Dank voor je suggestie, een mooie trigger voor me.

   Hartelijke groet, Kees

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel