Zien met het hart

07 Aug '12

“Vaarwel” zei de vos. “Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.…, een quote uit de Kleine Prins van Antoine de Saint Exupéry.

Het zal niemand ontgaan zijn dat ‘Zien met het hart’ naast mijn logo staat. Het is een metafoor voor mijn manier van werken die bestaat uit vertrouwen, een luisterend oor, gevoel voor humor en medemenselijkheid.

Deze werkwijze heb ik me eigen gemaakt, verankert en verinnerlijkt door middel van oefeningen, meditaties, intervisie en coaching.

Eén van de oefeningen is in hartsademhaling te gaan. In het programma voor innerlijk leiderschap is deze oefening onderdeel van het dagelijkse ochtendritueel. Het effect van de oefening is een verbeterende hartcoherentie en het ervaren van rust en innerlijke stilte. Informatie over hartcoherentie vind je hier. Belangrijk is de oefening regelmatig te herhalen. Zelf doe ik dat bijna iedere dag een paar keer.

Ik geef onderstaand de instructies hoe deze oefening te doen:

 1. Zet een glas water klaar in je nabijheid.
 2. Lichaamshouding: goed rechtop, maar ontspannen in de stoel.
 3. Voel even goed hoe je lichaam in de stoel zit.
 4. Voeten plat op de grond en de knieën van slot (hoek > 90 graden).
 5. Sluit je ogen om zo min mogelijk afgeleid te worden.
 6. Verplaats je aandacht naar binnen, naar je ademhaling en volg die gewoon een aantal malen, zoals die komt en gaat (in en uit, in en uit, in en uit).
 7. Verander niets aan het tempo of diepgang van je ademhaling. Je hoeft haar alleen maar te volgen.
 8. Verplaats nu je aandacht naar binnen, naar je hartstreek (hartcentrum).
 9. Leg je rechterhand op je hartstreek.
 10. Voel en stel je voor dat je inademt door je neus vanuit je hart.
 11. Voel en stel je voor dat je uitademt door je mond vanuit het gebied net onder je hartstreek.
 12. Doe deze ‘hartsademhaling’ in een rustig tempo een aantal keren (in en uit, in en uit, in en uit).
 13. Herhaal vervolgens in een rustig tempo deze hartsademhaling minstens vier minuten (voor beginners) en zeven minuten (voor gevorderden).
 14. En kom rustig weer terug in het hier en nu en open langzaam je ogen.
 15. Blijf nog even zitten en drink een glas water.


Wil je me laten weten welk effect de oefening op je heeft?

Mocht de oefening leiden tot onaangename sensaties of onprettige gevoelens die blijven hangen neem dan contact met me op via het contactformulier op de site.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees
Ga terug naar overzicht

22 reacties

 1. Christina Schagen
  dinsdag 7 augustus 2012 om 13:34:15

  Hoi Kees,

  Sinds een jaar adem ik samen met mijn Ziel, Zelf, Spirit, Hoger Zelf of hoe je het noemen wilt. Ik heb mijn Ziel, Spirit uitgenodigd om mijn lichaam helemaal te komen bewonen. Dat is heel verrassend. Elke dag laat mijn Spirit mij zien welke cadeaus zij mij wil geven en ook hoe ik het zuivere contact met haar nog moeilijk maak. Ik ga uit van de heelheid. Ik hoef geen moeite meer te doen om dichter bij mijn Zelf te komen. Het Zelf komt nu steeds meer in mijn lichaam en in mijn dagelijks leven.

  Love,
  Christina

  • Kees
   dinsdag 7 augustus 2012 om 14:48:51

   Hi Christina. Dankjewel. Wat een mooi proces beschrijf je. Dat het zo werkt bespeur ik ook meer en meer bij mezelf.
   Het lijkt wel de ultieme volwassenwording of heelwording. De hartcoherentie speelt daarbij een cruciale rol voor mij. Het is ongelooflijk wat een prachtige en krachtige rol het hart speelt als je aandacht aan haar/hem geeft en haar/hem op waarde weet te schatten. Love, Kees.

  • Gerard
   maandag 13 augustus 2012 om 12:23:52

   Elke methode of weg die het ego verzint “om bij het Zelf” te komen is zelfmanipulatie, heeft niets met spiritualiteit te maken. Het Zelf zal zich tonen uit genade, niet door een methode. Ademen om het Zelf uit te nodigen is een aktie vanuit het ego en daarom gedoemd te mislukken. Wees een Boeddha, een Jezus en geen volgeling van wie of wat ook.

 2. Nathalie
  dinsdag 7 augustus 2012 om 14:39:44

  Hallo Kees,
  Ik ga vanaf volgende week deze oefening iedere ochtend doen (en als het erin zit ook een keer overdag). Ik laat je weten wat de oefening met mij doet. Overigens ken ik deze oefening al vanuit de yoga 😉 Bedankt dat je mij erop attent maakte.
  Hartegroetekus, Nathalie

  • Kees
   dinsdag 7 augustus 2012 om 15:09:17

   Succes met de oefening Nathalie. Ik ga h’m in de komende tijd nog wat uitbreiden. Het effect zal in beginsel hetzelfde zijn. Hartegroetekus.. 😉 terug. Kees

 3. Ingrid Rouleaux
  dinsdag 7 augustus 2012 om 14:49:43

  Hi Kees
  Voor mij is het a way of life. Ik ben er niet op alle momenten van de dag bewust mee bezig, maar wel regelmatig. Steeds terugkeren naar mijzelf en kijken hoe ik in de realiteit sta, om te verbinden vanuit het hart. Jezelf zijn en jezelf blijven.
  In liefde en dankbaarheid is de wereld beter! Ingrid Rouleaux http://www.onzekinderenzijndetoekomst.nl

  • Kees
   dinsdag 7 augustus 2012 om 15:11:01

   In liefde en dankbaarheid is de wereld beter! Zo is het Ingrid. Het hart een centrale plaats geven. YES! Dankjewel. Ik kom op 20 november naar je luisteren op de school de Verbinding. Warme groet, Kees

 4. Hans Oelen
  dinsdag 7 augustus 2012 om 16:20:07

  Dag Kees,
  Allereerst wil ik je graag meegeven dat ik je nieuwsbrief met veel plezier lees.
  Je hartsademhaling is een mooie aanvulling op het Ki-ademhalen wat ik al jaren toepas. Het helpt moeiteloos de ademhaling zo laag mogelijk te krijgen, wat leidt tot snelle en effectieve ontspanning.
  Nogmaals, een goede aanvulling.
  Ben nu nog op vakantie. Bel je volgende week voor een afspraak.
  Fijne dag nog.
  Hans

  • Kees
   dinsdag 7 augustus 2012 om 16:23:53

   Dank Hans. Mooie dagen nog! Geniet ervan. Je hebt het verdiend… 😉

 5. Lucy
  dinsdag 7 augustus 2012 om 16:56:07

  Hoi Kees. Persoonlijk vind ik het gevende en ontvangende hart meer in de zonnevlecht dan in het hartchakra. De oefening die je beschrijft ken ik uit mindfulness. De kunst vind ik de concentratie op de ademhaling juist los te laten (wat niet altijd lukt) en de waarneming van wat er is te laten zijn. Mijn persoonlijke ervaring is beter uit je hart te kunnen leven door te pogen bewust te leven. Dus bijvoorbeeld: poets je je tanden met links, doe het dan eens met rechts. Of loop eens achterstevoren de trap op bijvoorbeeld. De gewoonte er uit halen zeg maar. Heel mooi hoe je het hier neer zet. Plumeau. Knuffel.

  • Kees
   dinsdag 7 augustus 2012 om 17:49:03

   Hi Lucy. Dank voor je reactie en je compliment. Leuk jouw praktische invulling van het ‘vanuit je hart’ leven.
   Zoals je begrepen zult hebben heb ik voor de lezers in het algemeen het ‘intuïtieve coachjargon’ achterwege gelaten. Maar wie weet duikt de ‘zonnevlecht’ hier nog wel eens op. Knuffel terug.

 6. Bets
  woensdag 8 augustus 2012 om 20:56:40

  Hallo Kees, zoals je weet heb ik meerdere keren NLP behandelingen gevolgd. Daar heb ik dit ook geleerd. Ik kan je zeggen dat het mij zo’n innerlijke rust geeft en ik het gevoel krijg dat IK alleen maar belangrijk ben. Of het gevoel dat m’n innerlijk naar buiten komt. Ik weet nog dat ik de eerste keer totaal in verwarring was. Ik hoop dat er veel relaties van jou dit ook kunnen ervaren.
  Dus ook hiermee weer veel succes. Je doet goed werk broer.
  Dikke kus van mij.

  • Kees
   woensdag 8 augustus 2012 om 21:39:13

   Hallo Bets. De oefening legt de basis voor het liefhebben van jezelf. Het brengt je in de beschouwende positie, zoals ik in ‘Spiritualiteit… een taboe’ heb geschreven. De positie waarin je neutraal, zonder oordeel (liefdevol) naar jezelf en anderen kunt kijken. Mooi deze reacties te krijgen. Ik word er blij van. Dikke kus terug.

 7. Cedric
  donderdag 9 augustus 2012 om 11:07:50

  Ha Kees,

  Ik wil je nog een keer bedanken voor het kadootje van destijds: De Kleine Prins. Mooi dat je daaraan refereert. Grt! Cedric

  • Kees
   zaterdag 11 augustus 2012 om 09:11:17

   Thx. Cedric. Fijne vakantie!

 8. Flo
  donderdag 9 augustus 2012 om 22:03:37

  Hallo Kees, ik dank je voor jouw berichten, daarmee kan ik beetje bij beetje instromen in meditatie en mindfullness. Hoewel ik mijn boekenkast vol heb met mooie boeken en vele teksten tot mij neem, besef ik meer en meer dat er geen vastbeschreven weg is naar innerlijke rust en geluk (gevechtje ratio, control en emotie 😉 ). Wanneer je jezelf openstelt, komen er dingen naar je toe die je nodig hebt, zoals jouw berichten bijvoorbeeld. Alles op zijn tijd en ook tijd nodig voor bezinning ipv altijd aan het werk. Heel bijzonder om te ervaren! Maar voor mij toch een kunst om de rust en het geduld te bewaren.
  Typisch een beginner 😉

  • Kees
   zaterdag 11 augustus 2012 om 09:10:50

   Dankjewel Flo. Ik hoop dat ik met mijn teksten een bijdrage aan jouw “ontwikkeling” kan blijven leveren.

 9. Margaretha
  zondag 12 augustus 2012 om 15:31:18

  Ik ken veel soortgelijke oefeningen om een milde trance c.q. verhoogde staat van ontspanning en concentratie te bereiken. Mooi dat je zo expliciet het hart erbij betrekt, zowel qua “Vossenwijsheid” als qua fysiologie: dat brengt de ademhaling meteen richting onderste gedeelte van de longen en het middenrif. Ik ben (als gediplomeerd zangdocente) niet zo dol op de term ”buikademhaling”, want a) levert dat vaak onbegrip en geforceerde toestanden en b) ademen we niet met onze buik maar met onze longen, en die zitten toch echt een stuk hoger…
  Groet, Margaretha

  • Kees
   zaterdag 18 augustus 2012 om 10:26:08

   Hi Margaretha. Dank voor je reactie. Ik ga eens googelen op ‘vossenwijsheid’. Voor mijn eindopdracht van mijn Master Practitioner NLP in 2007 heb ik a capella vijf liedjes gezongen. Tijdens de intensieve voorbereiding heb ik gezocht naar een zanglerares in de buurt van Schiedam om me wat zangkneepjes te leren, maar ik kreeg geen respons. Ik moest het kennelijk maar zelf doen. Dat is prima gelukt. De groep waarvoor ik optrad vond het geweldig. Als ik jou toen had gekend… had ik vast geprobeerd in te breken in jouw drukke agenda….;-). Groeten, Kees

 10. Paul Sträter
  woensdag 15 augustus 2012 om 17:18:26

  Hoi Kees,
  Krachtige metafoor, en tekst om tot je te nemen. Levert m.i. een werkende bijdrage aan de kalmering van je vos/de wereld en je eigen verantwoordelijkheid in het vak. Namaste Paul
  Voorspoed met je blog!

  • Kees
   zaterdag 18 augustus 2012 om 10:16:34

   Hi Paul. Mijn moeder heette Jannigje Vos, vandaar waarschijnlijk… 😉 Dank voor je wens. Ik geniet van het goede begin.

 11. Marietta de Feijter-Koelewijn
  woensdag 26 september 2012 om 05:40:25

  Het lijkt wel of ik mijn ‘Silva Mind Control’ oefening uitgeschreven zie, ben er vele malen in mijn leven door “gered” en gebruik ‘Silva’ al jaren met succes !

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel