Focus op het doel van je ontwikkeling

12 Aug '16

In een van mijn eerdere blogs, boeddha’s, heb ik gesproken over tien universele -morele- waarden, de yama’s en de niyama’s, waarbij de vijf yama’s zich richten op hoe we met anderen omgaan en de vijf niyama’s op hoe je met jezelf omgaat. Eerder behandelde ik de niyama’s dienstbaarheid (tapah) en zuiverheid (shaoca). Onderstaand ga ik in op de niyama: focus op het doel van je ontwikkeling (ishwara pranidhana).

Deze universele ‘morele waarde’ heeft een connotatie met een proces van ontplooiing, bevrijding en zelfrealisatie, alsmede met een ‘overgave’ aan de stroom van het leven en het nemen van verantwoordelijkheid.

Focus op het doel van je ontwikkeling

Als je jezelf wilt verbinden aan deze morele waarde en deze onderdeel wilt maken van je dagelijkse praktijk dan is het nodig je eerst bewust te worden van je intentie die je motiveert te kiezen voor deze ontwikkeling. Bijvoorbeeld: “Ik wil opkomen voor het belang van vluchtelingen of ik wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van onrecht of ik wil meehelpen om de medemens tot ‘hogere’ of ‘diepere’ vormen van bewustzijn te brengen.”

Als je deze intentie bewust voor ogen houdt en je er vervolgens in al je handelen op focust komt deze voor jou tot werkelijkheid en verankert deze zich in jouw ‘weten’. Door dit weten kun je je staande houden, ook als de omstandigheden dit moeilijk maken. Het vraagt namelijk moed om naar buiten te komen met datgene waar je voor staat, want je stuit meestal op weerstand. Het positieve daarvan is dat die weerstand nodig is voor jouw groei.

Frederic Laloux – Reinventing Organizations

Frederic Laloux, auteur en consultant, schrijft over ‘hogere’ vormen van bewustzijn mooie zinnen in zijn boek ‘Reinventing Organizations’:

“Het is waarschijnlijk geen overdrijving, maar een trieste realiteit, dat het voortbestaan van veel soorten, ecosystemen en mogelijk de hele mensheid afhangt van ons vermogen om te komen tot hogere vormen van bewustzijn en van daaruit op nieuwe manieren samen te werken teneinde onze relatie met de wereld en de schade die we hebben veroorzaakt, te helen.

Cognitief, psychologisch en moreel is het maken van de stap naar een nieuwe fase een enorme verrichting. Het vergt moed om oude zekerheden los te laten en met een nieuw wereldbeeld te experimenteren. Groeien naar een nieuwe vorm van bewustzijn is altijd een zeer persoonlijk, uniek en enigszins mysterieus proces. Je kunt het niet aan iemand opdringen.”

Uit eigen ervaring voeg ik hieraan toe dat samenwerken en contacten met gelijkgestemden in groepsverband sterk stimulerend werken om dit ‘mysterieuze proces’ te verlichten.

Nieuw wereldbeeld

Om tot het door Laloux genoemde nieuwe wereldbeeld te komen en om de intentie tot werkelijkheid te brengen is een weg te gaan vol ‘voetangels’ en ‘klemmen’, zoals belemmerende overtuigingen en vastgeroeste patronen. Deze dienen alle onder ogen te worden gezien en te worden uitgeklaard.

Gelukkig is er in een mens een hele reeks bronnen beschikbaar die kunnen ondersteunen. Om je te helpen deze bronnen te onthullen en het proces in goede banen te leiden is specialistische professionele begeleiding onmisbaar. Ook is het evident de ‘schatten van de rechterhersenhelft’ in te zetten. Ik schreef hierover eerder een blog.

Ik nodig je uit over het bovenstaande van gedachten te wisselen.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. 
Ga terug naar overzicht

6 reacties

  1. Evert-Jan Ilbrink
    zondag 14 augustus 2016 om 13:12:17

    Mooi Kees, overgave aan de stroom van het leven en je het nemen van verantwoordelijkheid. Voor mij betekent dit inzet van zelf compassie. Leef je in in jezelf en weet wat je te doen staat. Hiermee mobiliseer je je bewustwording/zijn op alle niveaus. Dank je Kees.

    • Kees
      zondag 14 augustus 2016 om 13:18:13

      Dank Evert-Jan.

  2. Denise Wijnbergh
    maandag 15 augustus 2016 om 09:04:14

    Wauw, écht heel mooi en gaaf als ik het zo lees dat ik besef dat ik al een heel eind op weg ben op mijn “pad” . Zit in het proces van ontplooiing. De bevrijding en zelfrealisatie is er al net als een ‘overgave’ aan de stroom van het leven en het nemen van verantwoordelijkheid.
    Mooie blog!!

    • Kees
      maandag 15 augustus 2016 om 09:06:51

      Dankjewel Denise. Wat fijn dat je een en ander herkent. Doet me goed. Groeten, Kees.

  3. Marie Ann
    donderdag 6 oktober 2016 om 16:32:22

    Hallo Kees, hierbij een reactie met wat vertraging :). Ik ben heel erg overtuigd van de kracht van intentie : bijvoorbeeld aan het begin van de dag, of aan het begin van een taak, ook zoals je zelf zo mooi beschrijft gekoppeld aan onze verdere ontwikkeling…. en ben ook heel erg geboeid door het boek van Frederic Laloux (heb me net de geïllustreerde versie in huis gehaald, dat leest wat vlotter :), en door zijn kijk op organisaties en op arbeidsvreugde, ontleend aan het Integrale gedachtengoed. Dank je om mij er – via je blog – nog eens aan te herinneren !

    • Kees
      zondag 16 oktober 2016 om 15:03:01

      Dag Marie Ann. Leuk om je reactie te lezen. Ik heb het boek van Frederic Laloux verslonden…. Het beste ‘managementboek’ dat ik ooit las heb ik pas ergens geschreven. Grappig want het boek gaat eigenlijk juist over het ‘niet managen’. Zoiets als de Tao… doen door niet te doen. Managen door niet te managen. Mooi wat gij 😉 aanvult over de kracht van intentie. Dankjewel!

Geef uw reactie

Westvest 27
3111 BT Schiedam

T 010 - 473 14 44
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel