LEVEN en Overleven

18 Mei '20

Leven en Overleven.

Onderstaand een persoonlijk verhaal. Het aantal keren dat de eerste persoon enkelvoud wordt gebruikt is schrikbarend. Neem me dat alsjeblieft niet kwalijk.

Volgens de door mensen verzonnen kalender is mijn lichaam 71. Als ik naar de natuur kijk heeft mijn lichaam inmiddels 280 seizoenen geleefd. Die getallen zijn wellicht voor demografen, statistici, medische dossiers, belastingen of, al dan niet, kansrijke virusbehandelingen interessant, maar mij zeggen ze helemaal niets. Ik word er niet koud of warm van en schiet er zeker niet van in de angst. Immers innerlijk ben ik leeftijdsloos en dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo zijn, ook al zal mijn lichaam ooit tot as of tot stof verpulveren. Ik ben dus…. en ik heb een lichaam.

En ik heb ontzag voor mijn lichaam omdat het mij op miraculeuze wijze laat ervaren dat ik leef. Daarom zorg ik er goed voor, heb er respect voor, ben ik er lief voor en bescherm ik het zoveel als in mijn vermogen ligt voor ziektes en indringers. Dus… volg ik bewust de voorzorgsmaatregelen op die momenteel worden genomen om het vigerende virus niet tot mijn lichaam te laten doordringen.

In deze context zou je kunnen zeggen dat ik me ervan bewust ben dat mijn lichaam aan het overleven is en dat is niets bijzonders want dat doen alle levende wezens vanaf de conceptie tot en met de onvermijdelijke dood. Voor de ‘leeftijdsloze’ die als het ware woont in het lichaam is het evenwel LEVEN, leven en nog eens leven.

Ik ben me ervan bewust dat deze strofen existentiële vragen op kunnen roepen, maar daar ga ik met jullie welnemen even aan voorbij. Wel zo prettig.

Wie wil er voor altijd leven…

Freddie Mercury… zong een lied met deze titel in 1986.  Een intrigerende vraag die ik zonder enige schroom of belemmering bevestigend beantwoord. Het is juist die diep verankerde bevestiging of het innerlijke weten die mij helpen intens van het leven te houden, een pad te kiezen van continue ontwikkeling, te staan voor wie ik ben en te genieten van schoonheid, van mijn partner Edgar, van mijn vrienden en relaties en de zwarte labrador van de buren. Dit alles stelt mij in staat om me met alle liefde die ik in me heb in te zetten om mensen verder te helpen op hun pad van ontwikkeling en bewustwording.

Wat brengt mij dit…

Winst…. Winst? Oh. Geld, ja ook, maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel winst als metafoor en dan is het winst op meerdere niveaus, steeds dieper. Voor mij is de eerste winst van mijn ontplooiing: bevrediging van mijn intrinsieke behoeften. De tweede winst ligt dieper en dat is de rust en de stilte om zonder oordeel en zonder innerlijke belemmeringen naar mezelf en anderen te kunnen kijken, vanuit een helikopterview. En nog dieper de derde winst: ervaren dat ‘te leven’ voor mij ten diepste betekent het ervaren van innerlijke vrijheid en liefde.  Om deze winst(en) binnen te halen is integratie en verinnerlijking nodig.

En wat doe ik ervoor….

Alles…. Alles? Ja alles wat in mijn vermogen ligt. Hard werken, veel studeren, opleidingen volgen, openstaan voor en nieuwsgierig zijn naar meerdere of andere perspectieven en vergezichten, alsmede loslaten van oud zeer, belemmerende patronen en verroeste innerlijke ankers. Dit alles om vervolgens los te komen door met afstand te kunnen kijken naar mezelf, mijn relaties en mijn dagelijkse beslommeringen. Vorming en ontplooiing zijn de sleutelwoorden.

Alles wat ik aangegaan ben heb ik afgemaakt. Het meest trots ben ik op mijn certificaten voor mijn taalstudie Spaans die ik sedert 2012 volgde in Sevilla. Om als buitenlander door te dringen tot het niveau C1 (Superior), zonder basiskennis van een Latijnse taal heb je wel wat stamina nodig. Volgens ingewijden heb ik dat en is het zelfs typerend voor mijn doen en laten.

Wat kan ik voor je betekenen…

Ik heb mijn geïntegreerde kennis, kunde en weten verwerkt in een begeleidingsprogramma dat zich steeds verder heeft verfijnd en ontwikkeld in de loop der jaren en geëvalueerd is van coaching naar mentoring. De concrete begeleiding is maatwerk en wordt bepaald door je vragen en behoeften.

De link naar het mentoring aanbod vind je hier: https://www.keesvanderstel.nl/mentoring-van-young-executives. Op die webpagina vind je ook mijn contactgegevens.

Tenslotte…

… wil ik liefde en dank uitspreken voor Freddie Mercury die helaas veel te jong is overleden aan de gevolgen van dat nog steeds rondwarende HIV. Een kanjer vond en vind ik dat. Ik heb nog altijd verdriet als ik aan hem denk.

Ja, ik LEEF.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. 

 

 

 

Ga terug naar overzicht

Één reactie

  1. Wil
    maandag 18 mei 2020 om 20:48:49

    Mooie tekst lieve Kees! De dagenergie van de Maya kalender, de Witte hond sluit hier mooi bij aan: kwetsbaarheid, kracht en eigenliefde. Geweldig wat uit stilte op kan komen ploppen!
    Knuffels xxx

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel