Ontdek de schatten van de rechterhersenhelft!

25 Feb '16

Ontdek de schatten van de rechterhersenhelft!  Mijn praktijk voor coaching en counseling bestaat deze maand tien jaar. Terugkijkend op deze periode heb ik me naast mijn werk als coach en counselor vooral ingespannen om me verder en diepgaander van de ‘schatten’ van mijn ‘rechterhersenhelft’ bewust te worden. Een verrijkende en verreikende bezigheid!

Mijn aandacht in het verleden was vooral gericht op de ontwikkeling van mijn ‘linkerhersenhelft’ met rationaliteit, structuur, techniek, praktische kennis als leidende thema’s. Het behoeft geen betoog dat deze ontwikkeling waardevol was, me veel goeds heeft gebracht en dat ik er nog dagelijks de vruchten van pluk, maar er bleef altijd een onbevredigend gevoel bij mij. Een gevoel dat zich het beste laat omschrijven als het verlangen meer uit het leven te halen dan alleen maar studeren, werken en geld verdienen.

Tja, wat wil je als je op je 16e op de boekhouding van een verzekeringsbedrijf gaat werken en de avonden vele jaren gevuld zijn met studies in financiën, verzekeringswiskunde en marketing.

Schatgraven in de rechterhersenhelft

Mijn intuïtie gaf mij in wat tegenwicht te bieden aan de eenzijdige ontwikkeling van de linkerhersenhelft.

Als het bedrijf mij toestond een ‘cursus’ te volgen koos ik er altijd een die te maken had met mensen en hun persoonlijke ontwikkeling, zoals cursussen met de sprekende namen ‘Menselijk gedrag in organisaties’, ‘Ik en de Ander’ en ‘Ik en Wij’. Mooie cursussen, die veelal smalend soft worden genoemd, terwijl ik er nog altijd met positieve gevoelens aan terugdenk.

Ook ontwikkelde er zich na mijn 30e een passie voor klassieke muziek en opera, een ontwikkeling die me in mijn hart en gevoel bracht en dat was niet alleen nodig maar ook bevrijdend, rustgevend en emotioneel betekenisvol.

Vanaf 2005 heb ik mij omgeschoold van financiën naar coaching. Van hard naar zacht, van ratio naar hart. Gekscherend zeg ik wel eens dat ik met de omscholing en de daarop volgende persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing van links naar rechts ben gegaan om in het midden uit te komen, waarbij ik wijs naar mijn hersenpan.

De oogst

Wat zijn dan zoal die schatten van de rechterhersenhelft zal je je afvragen. Ik noem er een aantal en die zijn het best te omschrijven als de bewustwording van mijn intuïtie, wereldbeeld, drijfveren, identiteit, creativiteit, diepste verlangens, kwetsbaarheid, overtuigingen, persoonlijke – en universele waarden, het belang van verstilling, het belang van het onderscheid tussen ‘hebben en zijn’, het belang van humor, het belang van angsten en belemmeringen te overwinnen én het belangrijkste voor mij: het blijven zien van de schoonheid in de wereld, in de natuur, in mens en dier, ondanks alle ellende en verschrikkingen.

Wat is nodig

Alles wat ik noem onder ‘de oogst’ heeft zich aan mij geopenbaard door middel van oefeningen, gesprekken, intervisie, coaching, meditaties, reflecties en luisteren naar muziek.

Nodig is daarvoor met een open mind en vooral met een open hart te kunnen kijken naar jezelf, de ander en wat er zich zo aandient tussen hemel en aarde aan perspectieven en paradigma’s. En…het inzicht dat het eerder genoemde verlangen ‘meer uit het leven te halen’ betekent meer uit jezelf te halen.

Fijn als ik onderstaand een reactie van je krijg. 

Be the change you want to be and implement the change you want to reach.
Ga terug naar overzicht

32 reacties

 1. Gerrit
  vrijdag 26 februari 2016 om 00:26:57

  Wat een mooie blog heb je geschreven, Kees!

 2. Ike
  vrijdag 26 februari 2016 om 06:22:28

  Erg mooi geschreven!
  Wat een geweldige talenten heb jij toch…..
  Een groot verschil tussen het werk wat je nu doet en hebt gedaan.
  Interessant om te weten hoe iets ontwikkelt in de hersenen.
  Ik hoop op veel reactie’s voor jou….

  Fijne dag en hartelijke groeten……

 3. Muriel
  vrijdag 26 februari 2016 om 15:53:29

  Ik ben ontroerd bij het lezen van die woorden, en meer bepaald “het blijven zien van de schoonheid …” Daar draait levenslust om. Ik hoop dat je met die toverstok duizenden gaat raken, die op hun beurt er evenveel mee gaan raken enz… Let’s make the world a better place. Zo begint het, ja, mijn verlangen en vurige wens is dat dit viraal wordt. Skol !

 4. Marsha
  zondag 28 februari 2016 om 11:13:32

  Ontroerend, Herkenbaar!

 5. Frank
  maandag 29 februari 2016 om 22:53:08

  Mooi geschreven Kees. Ben benieuwd naar de volgende!

  Groeten, Frank

 6. Kees
  donderdag 3 maart 2016 om 10:28:14

  Dankjewel Gerrit, Ike, Muriel, Marsha en Frank. Ik hoop nog meer reacties te krijgen. Ik stuur jullie groeten, licht en liefde.

 7. Cedric
  vrijdag 4 maart 2016 om 13:48:18

  Je hebt me goed geholpen Kees. Dat is knap van je en ik ben je er dankbaar voor.

  • Kees
   woensdag 9 maart 2016 om 12:40:18

   Fijn te lezen Cedric. Dankjewel voor het compliment.

 8. Ingrid Rouleaux
  vrijdag 4 maart 2016 om 17:27:46

  Mooi Kees..Wie zaait zal oogsten..wat heb je de oogst verfijnd omschreven!

  • Kees
   woensdag 9 maart 2016 om 11:00:19

   Dag Ingrid. Dank voor het compliment!

 9. Janet
  woensdag 9 maart 2016 om 10:57:38

  Janet Borghuis op de Linkedin Groep NLP NL: Dan zal je mogelijk indertijd helemaal uit je bol (rechterkant) gegaan zijn van ‘Van de schoonheid en de troost’ van Wim Kayzer. Onwaarschijnlijk mooi, die interviews van hem met al die bijzondere mensen. Al weer veel jaren geleden; in 2012 en 2013 herhaald. Mij raakte indertijd vooral Freeman Dyson. Adembenemend en teder. Op ‘video’ gelukkig nog aan te schaffen.

  • Kees
   woensdag 9 maart 2016 om 11:00:52

   Ha Janet, Dank voor je reactie. Vele jaren geleden heb ik inderdaad enkele afleveringen gezien. Heel mooi inderdaad. Die van Freeman Dyson heb ik gisteren gekocht. Vandaag of morgen ga ik ernaar kijken.

  • Janet
   woensdag 9 maart 2016 om 23:03:33

   Haha, daadkrachtig. En nu maar hopen dat mijn geestdrift jou niet tegen valt. Geniet ervan.

 10. Maarten
  woensdag 9 maart 2016 om 11:35:10

  Maarten Verheul in de Linkedin Groep Finance Executives Netherlands: Kees van der Stel. Ik begrijp je betoog en jij kan het weten als financial, dat inderdaad voor financials geldt, dat ze bijna alles met de linker helft doen. Ontwikkeling van de rechterhersenhelft is belangrijk voor de ontwikkeling van de Finance Manager als Business Partner.

  • Kees
   woensdag 9 maart 2016 om 11:36:24

   Dank voor je reactie Maarten.

 11. Patries
  woensdag 9 maart 2016 om 11:41:10

  Patries Post in Linkedin Pulse: Prachtige blog! Ik kijk naar mensen wat ontzettend fascinerend is en mij nooit loslaat. De rechter-, en linkerkant van het gezicht is daarbij heel belangrijk om te bekijken. Vandaar dat jouw blog mij zo aanspreekt. Het is heel mooi om te zien hoe mensen leven. Mijn conclusie is dat beide hersenhelften in balans moeten zijn. Ikzelf mag meer vanuit mijn linker hersenhelft gaan werken of zorgen dat mensen daarbij aan bijdragen. Dank voor het delen!

  • Kees
   donderdag 10 maart 2016 om 10:08:33

   Dag Patries. Dankjewel voor het compliment en je comment. In de cursus ‘Ik en de Ander’ (1995) werd een bijzondere foto van ieders gezicht gemaakt. Eén normale foto ‘en face’ , één foto waar naadloos een gespiegelde linkerkant tegen een normale linkerhelft was geplakt en één waar dat met de rechterhelft werd gedaan. Dat gaf intrigerende inzichten over een ieder. Op de ene foto was veel meer de rationele kant zichtbaar en op de andere meer de gevoelige kant. Details zijn helaas wat weggezakt. Binnenkort spreek ik een van de medecursisten uit die tijd. Misschien weet hij het nog wat exacter te benoemen.

 12. Ginny
  woensdag 9 maart 2016 om 11:42:38

  Ginny Krijgsman in Linkedin Pulse: Met een goed gevoel heb ik jouw verhaal gelezen. Het raakt me doordat jouw oprechtheid erin doorklinkt. Ik weet dat het verbinden van onze linker- en rechterhersenhelft niet zonder slag of stoot gaat. Ik ga nog eens op je website kijken. Bedankt.

  • Kees
   donderdag 10 maart 2016 om 10:12:22

   Dankjewel Ginny. Het doet me goed wat je schrijft.

 13. Josien
  woensdag 9 maart 2016 om 11:44:09

  Josien Krosenbrink in Linkedin Pulse: Mooie terugblik Kees, met ook een prachtige afbeelding erbij trouwens. Wij hebben elkaar leren kennen op LinkedIn, eerst in de groep SON, later in de groep SOUL en niet lang daarna in levende lijve bij SOUL-ontmoetingsdagen hier bij ons In Miste. Mooie herinneringen. “Toevallig” moest ik vandaag nog even aan je denken, en aan een oefening die we een jaar of drie geleden onder jouw leiding hier in De Schoppe deden……met een steeds terugkerende vraag van de oefenpartner. De zin was ongeveer zo “Wat zou er gebeuren, als de heler/sjamaan/magiër in jou alle ruimte zou krijgen ?”. Ik deed de oefening met Quintus en er gebeurde iets met mijn stem; ik weet nog dat Quintus noemde dat daar nog heel veel te ontdekken viel. Afgelopen september ben ik begonnen bij Jan Kortie met de opleiding tot stembevrijder : “Ode an die Freude.” Ik ben er helemaal op mijn plek :-), en herinnerde me vandaag, dat een kiem daarvoor misschien wel op die dag gelegd werd. Van harte gefeliciteerd met je 10-jarig jubileum Kees ! hartelijke groet, Josien Krosenbrink

  • Kees
   donderdag 10 maart 2016 om 10:31:31

   Ha Josien. Dankjewel. Wat een aardige reactie heb je geschreven. Leuk om herinneringen op te halen. Wat een mooie titel heeft jouw stembevrijder aan zijn werk gegeven. ‘Ode an die Freude’. Die woorden brengen me bij de 9e symfonie van Beethoven, waarvan het derde deel ‘Adagio molto e cantabile’ voor mij een absoluut hoogtepunt is. Succes met je stembevrijding!

 14. Sjoerd H. Jansen
  woensdag 9 maart 2016 om 12:34:20

  Beste Kees,
  Het is voor mij heel herkenbaar wat je schrijft. Bij mij is de verandering aanvankelijk onbewust gegaan, maar terugkijkend zie ik de veranderingen in mijn leven die het gevolg waren van andere keuzes die ik maakte, zoals het niet gaan werken in de olie-industrie, maar me inzetten voor mensen op verschillende gebieden.

 15. Friederike
  woensdag 9 maart 2016 om 12:46:33

  Friederike Korte in de Linkedingroep Platform voor Coaches: Dag collega, wat een mooie balans heb jij tussen en met jouw hersenhelften ontwikkeld! Inspirerend om te lezen! Touched me. Zeker omdat ik nogal eens ‘financials’ ondersteun en juist daar de behoefte aan de ontwikkeling (of het mogen gebruiken!) van het hart en de intuitie groot is. Dank voor ’t delen.

 16. Martin van Brakel
  woensdag 9 maart 2016 om 13:07:40

  Wat een mooie oogst Kees. Jouw motto ‘zien met het hart’ geeft ook een fraaie weergave van wat er te ontdekken valt. Die andere helft is per slot van rekening niet zo ver weg maar voor sommigen o zo onbereikbaar.

 17. Onno
  donderdag 10 maart 2016 om 09:15:35

  Onno Vendel in de Linkedingroep Beroepscoaches (Nobco):

  Beste Kees,
  Wat een mooie tekst, wat een mooie getuigenis van een levenswandel. En ergens lijkt het ook de verschuiving te vertonen die zich in onze samenleving aan het voltrekken is; die van hoofd naar hart.

  En ook al zullen velen het verstandige gevoel laten overvleugelen door het quasi gevoelige verstand, er is meer en meer ruimte voor een open hart en een intuïtieve geest.

  Ik kon er niet omheen te denken aan wat iemand met een goed ontwikkelde linker en rechterhersenhelft ooit gezegd heeft:

  De intuïtieve geest is een godsgeschenk, het rationele verstand een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten. Albert Einstein

  • Kees
   donderdag 10 maart 2016 om 09:39:58

   Dankjewel Onno. Wat een leuk comment. Word ik blij van. Wat Albert Einstein zegt sluit aan op de titel van een boek van Iain McGilchrist, te weten ‘The Master and his Emissary’ (2009), met als ondertitel ‘The Divided Brain and the Making of the Western World’.

 18. Abdulqadir Jarmohamed
  zaterdag 12 maart 2016 om 00:12:45

  Schitterend om te lezen hoe liefdevolle aandacht bijdraagt tot een hoger bewustzijnsniveau voor meer schoonheid en geluk als dankbaarheid voor wat er is zoals het is: elkaars leven verrijkend door te delen!

  • Kees
   zondag 1 mei 2016 om 21:05:05

   Dankjewel Abdulqadir Jarmohamed. Goed en liefdevol om op deze wijze met elkaar verbonden te blijven.

 19. ingrid
  woensdag 16 maart 2016 om 21:05:38

  beste Kees,
  wat een interessant en persoonlijk blog heb je geschreven! Wat betreft het ontwikkelen van de rechterhersenhelft schoot me ook het woord ‘moed’ te binnen toen ik het las; leren durven om ook iets in jezelf aan te boren waarmee je met jezelf nog niet vertrouwd bent. Het heeft je een mooie reis opgeleverd zo te lezen. Leuk om te lezen en er iets in te herkennen, dank je!

  • Kees
   zondag 1 mei 2016 om 21:12:48

   Dag Ingrid. Dankjewel. Altijd mooi om met jou in contact te zijn en te lezen welk goed werk jou bezighoudt. Inmiddels is er weer een nieuwe blog zoals je gezien hebt. Ik volg momenteel weer een verdiepingscursus transpersoonlijke coaching en counseling. Heb je je wel eens georiënteerd op het Finse onderwijssysteem? Het kind zijn staat helemaal voorop. Drie uur per dag les. Geen huiswerk, maar alle ruimte om de ‘rechterhersenhelft’ te ontwikkelen. Ontzettend interessant.

 20. Chantal
  zaterdag 30 april 2016 om 23:36:30

  Een groen klavertje vier, een groen hartje, een groen klavertje vier ….;-)

  • Kees
   zondag 1 mei 2016 om 21:14:15

   Dankjewel Chantal. Ik zie de bijbehorende symbooltjes in mijn ‘derde oog’.

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel