Persoonlijk Leiderschap

04 Apr '14

De rode draad in mijn begeleiding is te komen tot voldragen persoonlijk leiderschap.

Voldragen persoonlijk leiderschap houdt in dat je ernaar streeft in alle situaties, hoe zwaar of lastig ook, zelf aan het stuur en het knoppenpaneel van je leven te staan of te blijven staan.

Stuur

Het stuur is een metafoor voor jou of mij als leider van het innerlijke team. Het innerlijke team staat op zich weer model voor een verzameling die in het jargon deelpersoonlijkheden wordt genoemd, zoals de manager, de controller, de assertieve, de verlegene, de introverte, de extraverte, de puber, de dader, de helper, het slachtoffer, de pleaser, de afgewezene, de ondergeschikte, de bovengeschikte, het kind, enz. Je kunt er vast wel een aantal toevoegen. We hebben allemaal zo’n team. Uniek is evenwel welke deelpersoonlijkheden de boventoon voeren (mee- of tegensturen) in jouw of mijn leven en welke deelpersoonlijkheden in de schaduw leven of zijn ‘weggestopt’ in je onderbewuste.

Knoppenpaneel

Het knoppenpaneel is een metafoor voor de verzameling van identificaties, persoonlijke waarden, overtuigingen, referentiekaders, patronen en triggers die jou en mij, soms bewust, maar veelal onbewust, aanstuurt en die je gedrag naar buiten bepaalt. Een ieder van ons heeft een uniek knoppenpaneel dat voor een deel is ‘inbegrepen’ in het DNA en voor een deel is aangeleerd in de loop van de kindertijd en de jaren tot aan volwassenheid, waarbij er een onderscheid is tussen de fysieke volwassenheid die rond je 18e tot stand komt en de geestelijke/mentale volwassenheid die veelal later kristalliseert.

Voldragenheid

Mijn ervaring in het begeleiden van mensen is dat van voldragen persoonlijk leiderschap sprake is als aan de volgende kenmerken wordt voldaan:

 • Impeccability in doen en laten.
 • Beducht zijn voor oordeelsvorming.
 • Geëmancipeerd.
 • Verantwoordelijk.
 • Dienstbaar.
 • Boven de ‘partijen’ staan.
 • Emotioneel-  en spiritueel bewust.
 • Authentiek – Echt.
 • Gedreven door waarden en een intern referentiekader.
 • Zelfvertrouwen.

Het mag duidelijk zijn dat je eerst tot voldragen persoonlijk leiderschap kunt komen als je bereid bent  een bewustwordings- en ontwikkelingsproces te doorlopen. Uit eigen ervaring weet ik dat de ondersteuning door een deskundige begeleider daarbij cruciaal is. Een ‘Alleingang’ is onmogelijk. 

Als dit verhaal je interesse wekt nodig ik je graag uit om je te informeren over mijn begeleidingsprogramma’s. Als je me een e-mail stuurt op kvdstel@planet.nl dan maak ik een afspraak.

Voor een gefilmde feedback op mijn begeleiding klik hier

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees.
Ga terug naar overzicht

2 reacties

 1. Ike
  vrijdag 4 april 2014 om 22:10:46

  Beste Kees,
  Je hebt dit zo mooi verwoord. Iedereen is inderdaad een soort leider.
  Denk aan een vriendengroep, of als je ouder bent en een kind(eren) hebt.
  Heel goed van je dat jij mensen kunt begeleiden naar voldragen persoonlijk leiderschap als je bereid bent een bewustwordings- en ontwikkelingsproces te doorlopen.
  Daar help jij bij en je bent een zeer goede begeleider.

  Het schilderij op de foto hierboven is een prachtig en kleurrijk werk, ik zie dat daar heel veel tijd aan is besteed.

  Mvg.,
  Ike

  • Kees
   zondag 6 april 2014 om 17:11:00

   Hi Ike,
   Dankjewel voor je reactie!
   Je spreekt wijze en complimenteuze woorden. Vanmiddag is deze blog gepubliceerd. Ik ben benieuwd naar de andere reacties. Ja mooi werk van Edgar hè. Hangt in onze woonkamer. Er is inderdaad veel tijd en aandacht in gaan zitten.

   Hartelijke groet, Kees

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel