Zuiverheid

17 Nov '14

In een van mijn eerdere blogs, Boeddha’s, heb ik gesproken over tien universele -morele- waarden, de yama’s en de niyama’s, waarbij de vijf yama’s zich richten op hoe we met anderen omgaan en de vijf niyama’s op hoe je met jezelf omgaat. Zoals destijds gezegd zou ik terugkomen op de betekenis en het belang van ieder deze waarden. Gistermiddag werd ik in de derde acte van de opera ‘Lohengrin’ van Richard Wagner geraakt door een uitspraak van de gelijknamige graalridder. Deze ridder kon alleen vanwege haar ‘zuiverheid’ voldoen aan Elsa’s oproep te verschijnen om haar te helpen in het ‘godsgerecht’ (zie de synopsis van de opera).

Ik gebruik in deze blog ‘je’ zuiver om iets over te dragen. Ik spreek niemand persoonlijk aan.

Shaoca  – Zuiverheid

Als het gaat om de betekenis en het belang van zuiverheid zijn er verschillende invalshoeken te onderkennen. Het gaat enerzijds om de letterlijke zuiverheid van bed, lichaam en omgeving, alsmede om zuiverheid van iemands bedoelingen en de zuiverheid van iemands ontwikkeling en anderzijds om zich te onthouden van allerlei onzuivere zaken.

Een schoon bed, uitgebalanceerde voeding en lichamelijke hygiëne hebben een fundamentele invloed op je gezondheid.

Het is van belang de verantwoordelijkheid te nemen om je omgeving schoon te houden, te ordenen en te structureren en dat vraagt discipline. Door orde te houden in je eigen omgeving, demonstreer je in de buitenwereld hoe orde te handhaven. Gebrek aan structuur en disciplinaire orde, creëert vervuiling en verlaagt de frequentie van iemands energie.

Zuiverheid in iemands bedoelingen (intenties) manifesteert zich in het doen en laten, een geweldloos taalgebruik in woord en geschrift, een authentieke uitstraling en door uit het (voor)oordeel te blijven. Zuiverheid in ontwikkeling heeft te maken met het blijven invoelen of het ontwikkelingspad waarvoor je kiest toegevoegde waarde voor je heeft  en je vermogen om het kaf van het koren te scheiden, waarin je je wilt ontwikkelen, wie je daarbij gaat ondersteunen en in welk tempo er wordt gewerkt, hoewel er geen kaf is zonder koren… ;-).

Neem dus niet alles voor zoete koek aan… maar volg even het volgende….

Dieperliggend ‘energetisch’ belang van zuiverheid in je ontwikkeling

Alles is energie en rond het lichaam bevinden zich verschillende energetische lagen:

 • fysieke laag (het lichaam zelf)
 • psychische laag (mentale laag)
 • spirituele lagen

Deze lagen dienen in contact te blijven met elkaar en ze dienen energetisch te ‘resoneren’. Als iemand mentaal door een ontwikkeling gaat, dan is het nodig dat het lichaam zich ook ontwikkelt of aanpast.

Als de mentale ontwikkeling te snel gaat, kan het lichaam het niet bijbenen. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan of men wordt ziek. Als iemand spiritueel te snel door een ontwikkeling gaat kan men het psychisch én lichamelijk niet bijbenen en kunnen er psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld boulimie en anorexia. Die klachten zijn serieus te nemen signalen die je uitnodigen om het tempo van de ontwikkeling  aan te passen.

Als je bijvoorbeeld spiritueel bezig bent door meditatie of contemplatie, verhoog je de vibratie van de spirituele energie. Het fysieke lichaam dient zich mee aan te passen door training, dieet en ontspanning. Verdergaande  spirituele ontwikkeling dient dus samen te gaan met een mentale en fysieke ontwikkeling en dat kost tijd en een zorgvuldige, uitgebalanceerde en bovenal zuivere  begeleiding.

Wat betekent zuiverheid voor jou?

Fijn als ik onderstaand een response van je krijg.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach.

 

Ga terug naar overzicht

3 reacties

 1. evert-jan
  dinsdag 18 november 2014 om 12:21:15

  Hoi kees,
  mooie tekst met een prachtige boodschap.
  Een thema dat voor mij momenteel ook actueel, ook al is het jasje uiteraard iets anders, dat kan ook niet anders.
  Energetische zuiverheid,
  Hoe leef ik volgens zuivere verlangens.
  Verlangens ingegeven door mijn diepste gevoel en wat met mijn pad resoneert.
  Die verlangens zijn in het zicht van de Yama’s en ni-yama’s de zuivere verlangens.
  Die verlangens die tot actie leiden om een doel te bereiken waarin je groei opgesloten ligt, het vervullen van je levensdoel.
  Het werken aan Dharma.
  Verlangens die niet resoneren met je levenspad zijn verlangens die illusies zullen blijken en tot frustratie en lijden.
  Follow your bliss.
  Namaste

 2. chucky1012
  dinsdag 18 november 2014 om 19:46:35

  Beste Kees,

  heel mooi geschreven en goed uitgelegd.
  Ik doe gelukkig alles op mijn eigen tempo en geen overhaaste beslissingen nemen.
  Ontspanning is inderdaad erg belangrijk net zoals dat men goed let op de voeding.
  Het hoofd er goed bij houden en voldoende rust nemen.
  Ben nu dan ook heel blij en vrolijk hou van het leven….
  Gelukkig zijn is belangrijk en ook een onderdeel ervan.

  Hartelijke groeten,
  Ike

 3. Ina Custers
  dinsdag 18 november 2014 om 20:22:54

  Hoi Kees,
  Een bijzonder mooi stuk! Zuiverheid, wij noemen het purificatie, is een doorlopend proces waarbij telkens nieuwe inhouden uit het onderbewustzijn opborrelen om getransformeerd en geïntegreerd te worden. Het is een essentieel onderdeel van het spirituele pad.

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel