Ben jij op de toekomst voorbereid?

14 Mei '15

Uit de jaren ’90 van de vorige eeuw is me de leuze: ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ bijgebleven. Deze leuze werd ingezet in een meerjarige campagne om de emancipatie en zelfstandigheid van vrouwen te vergroten. Ik heb de leus omgevormd naar een vraag die beter bij deze tijd past:  ‘Ben jij op de toekomst voorbereid?’, omdat deze tijd naar mijn overtuiging de tijd is waarin een ‘dringend’ beroep wordt gedaan op iedereen om verder te emanciperen en om je zelfstandigheid te vergroten.

Paradigmashift…

Door de dynamiek van de tijdgeest ontvouwt zich een nieuw paradigma, waarin we extreme veranderingen kunnen verwachten. Denk aan de invloed van de robotisering en digitalisering die de komende 10 jaar op ons afkomt. De vraag dringt zich op wat er nodig is om je op deze extreme veranderingen voor te bereiden.

Als ik een blik vooruit werp op de genoemde paradigmashift is het opportuun eens diep na te denken en in te voelen of het productiviteits- en rendementsdenken van het huidige dominante kapitalistische gedachtegoed niet zijn beste tijd  heeft gehad en het in de nabije toekomst te vervangen door een natuurlijker, aardser, menselijker gedachtegoed, waarin ontplooiingskansen, waarden, bewustwording en geluksbeleving op de voorgrond worden gezet. Dit pleidooi is niet bedoeld om idealisme, wensdenken of utopische flauwekul te verspreiden, maar is keiharde noodzaak, want het is gemakkelijk om in te zien dat er zich in het nieuwe paradigma gigantische maatschappelijke vraagstukken aandienen en dat op wereldschaal.

Voorbereiding op de toekomst …

Op individueel niveau wil ik enkele zaken noemen die in mijn opinie bij de voorbereiding van de paradigmashift aan de orde komen:

Ten eerste een open oog voor de maatschappelijke- en sociale context waarin iemand werkt en leeft, hoe iemand zich daar innerlijk toe verhoudt en welke veranderingen zich in die context zullen aandienen in de komende jaren.

Ten tweede zicht op welke waarden voor jou belangrijk zijn, zoals  betrokkenheid, verantwoordelijkheid, ontplooiingsvermogen, empathie, verbinding en liefde.  Om je bewust te worden van die waarden is ontwikkeling van emotionele- en spirituele intelligentie (EQ en SQ) van toenemend belang.

Ten derde is het van belang te komen tot persoonlijk leiderschap, hetgeen wil zeggen jijzelf aan het stuur en het knoppenpaneel van je leven. Dit betekent werken aan de ontplooiing van je interne (innerlijke) referentiekader.

Deze voorbereiding geldt vanzelfsprekend voor ieder individu en zeker voor mensen die wat hoger op de maatschappelijke ladder staan, omdat die laatsten een voortrekkersrol hebben te vervullen.

Mijn voorbereiding op de toekomst…

Uit eigen ervaring – vanaf mijn 16e 40 jaar in financieel economische (executive) functies – weet ik dat het ontwikkelen van EQ en SQ voor menigeen een uitdaging is. Toch zou je mij het sprekende voorbeeld kunnen noemen van iemand die deze uitdaging uit volle overtuiging is aangegaan. Dit betekende voor mij sedert 2005 een intensieve omscholing van financieel professional naar professional coach. Van mijn linkerhersenhelft naar mijn rechterhersenhelft zou je kunnen zeggen, om uiteindelijk op een evenwichtige manier van beide hersenhelften gebruik te maken.

Deze aanpak bracht en brengt mij veel, bijvoorbeeld ruimte en rust in mijn hoofd, stabiliteit, passie voor mijn werk als coach, alsmede passie voor klassieke muziek & opera. En last but not least vertrouwen in de toekomst.

Wat kan en wil jij hierover vanuit jouw beleving en zienswijze  uitwisselen ? Vragen zijn vanzelfsprekend welkom. Ik beantwoord ze graag.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach.
Ga terug naar overzicht

18 reacties

 1. Ted Evers
  dinsdag 19 mei 2015 om 16:45:37

  SO true!!!!

  • Kees
   donderdag 21 mei 2015 om 08:32:17

   Yep Ted. Dankjewel.

 2. Jelle Westendorp
  dinsdag 19 mei 2015 om 17:01:24

  Beste Kees,
  Robotisering en digitalisering is al lang aan de gang, het zou veel operationele (LBO) banen kosten (klopte ook) maar het heeft ook veel nieuwe banen opgeleverd. Nu komt de volgende slag, MBO banen vervallen door automatisering (zie belastingdienst vandaag, banken gisteren en wie morgen?) Banen waarbij heel veel mensen hetzelfde werk doen zullen geautomatiseerd worden. Differentiëren dus, zorg dat je iets kunt waar een ander minder goed in is, toon het in elk geval, breng jezelf aan de man. Hiervoor kan een coach je begeleiden, dus ja onze tak van sport blijft nog even nodig.

  Daarnaast; lees ook van Paul Verhaeghe’s boek “Identiteit” over het neoliberalisme.

  • Kees
   donderdag 21 mei 2015 om 08:48:05

   Dank Jelle voor je reactie, die mooi aansluit op mijn tekst.
   En dank voor je boeksuggestie. Ik heb het boek een jaar geleden gelezen. Een aanrader, zeker in de context van deze blog.

   Hartelijke groet, Kees

 3. Michiel Plazier
  dinsdag 19 mei 2015 om 17:05:08

  Beste Kees,
  Allereerst leuk te lezen dat wij dezelfde passies delen, klassieke muziek en opera. Ben het volledig met je eens. In mijn werk als directeur heb ik vaak de nadruk gelegd op ontwikkelen van EQ en SQ. Geloof ook in de mens als succesfactor. In al die jaren heeft me dat ook wel in moeilijkheden gebracht in het dominante kapatalistische gedachtengoed. Twee jaar geleden heb ik een cadeautje gehad. Een hartinfartct, niet cynisch bedoeld. Ruimte, rust in mijn hoofd, passies die weer gaan bloeien en nog meer maatschappelijk welzijn. Sta geheel open voor de nieuwe tijd die jij beschrijft en geloof daar ook ik. Dus waar en wanneer ik mijn steentje bij kan dragen, wie weet…

  Hartelijke groet,
  Michiel Plazier

  • Kees
   donderdag 21 mei 2015 om 08:52:51

   Dank voor je reactie Michiel. Fijn om een verwante ‘ziel’ aan te treffen, die ook nog van klassieke muziek en opera houdt. Misschien eens koffie drinken in de Amsterdamse Stopera of in de Rotterdamse Doelen?

   Hartelijke groet, Kees

 4. toos bedaux-nooren
  dinsdag 19 mei 2015 om 17:08:26

  dag Kees, dank voor je behartigenswaardige tekst! Ik ben er voorstander van om idealisme ook te betrekken bij ‘het je voorbereiden’ op de toekomst. Idealisme inspireert en voedt de mens om betrokken te zijn en te blijven, ook bij tegenwind.
  Zou je het begrip spirituele intelligentie eens uit willen werken? Een mooie aanvulling naast sociaal en moreel geïnspireerd met een open blik aan paradigma verandering bij te dragen.
  Hartelijke groet, toos

  • Kees
   donderdag 21 mei 2015 om 09:41:05

   Dag Toos,
   Dank voor je compliment, je ‘idealisme’ overweging en je vraag over ‘spirituele intelligentie’. Ik kom er op een ander moment op terug.

   Hartelijke groet,
   Kees

 5. chucky1012
  dinsdag 19 mei 2015 om 20:38:25

  Beste Kees,

  Weer heb je een goede prestatie geleverd.
  Het leven loopt soms totaal anders dan wat je er tevoren van verwacht, met alle stress die daarbij meestal bij hoort. Om dan het stressniveau te dempen en met zelfvertrouwen en opgeheven hoofd verder te kunnen gaan op je pad zijn er wel eens fikse mentale ‘bijstellingen’ noodzakelijk. Als je dan beide hersenhelften hebt ‘getraind’ kan je die mentale bijstellingen evenwichtiger en sneller doen.

  Pluim voor jou en ik hoop op veel reactie’s voor je….. ga zo door en

  hartelijke groeten,

  Ike

  • Kees
   donderdag 21 mei 2015 om 09:46:23

   Dag Ike,
   Hartelijk dank voor je complimenten. Mooie aanvulling geef je over training van de ‘hersen helften’.

   Hartelijke groet,
   Kees

 6. Evert-Jan
  dinsdag 2 juni 2015 om 19:40:41

  Wat mij betreft ben je gewoon de idealist en je weet het goed te onderbouwen, je hoeft dit niet te verbergen onder een excuus 😉 Je draagt uit waar je voor staat en dat doe je met verve en authenticiteit.
  Tja de evolutie gaat door van lichamelijk en mechanisch naar hoofdelijk en elektronisch en stoppen doet het niet want de mens is nieuwsgierig naar de (zijn/haar )grenzen. Tegelijk zien jij en ik ook de evolutie van het sociale denken veranderen, EQ en SQ… ik denk zelfs veel verder dan dat. De erkenning dat er meer is tussen hemel en aarde de erkenning van de kwantum dynamiek, (ik zie deze resonantie van vacuüm/niets als een andere beschrijving van het bewustzijn) als alles bindende factor in het universum. Die shift is er ook gaande.

  Mensen gaan steeds meer beseffen dat ze daadwerkelijk verbonden zijn en dat er geen verschil is tussen fysiek en niet fysiek. Dat het denken een organisch verschijnsel is van een zintuig dat brein genoemd wordt en dat dat volledig los staat van het Bewustzijn.
  Dat men te allen tijde een keuze heeft in alles wat men onderneemt.
  Dit is wat mij betreft de shift die fit voor de future mag heten.
  De elektronica doet het “domme “werk, wij mogen weer verbonden zijn met het geheel en vandaar uit tot verdiepte inzichten komen. Deze ontwikkeling gaat hand in hand. Is dat toevallig? Nee, ik denk het niet, evolutie is niet toevallig, evolutie is IQ, EQ en SQ in zeer gevorderde mate. Ik heb er vertrouwen en ben volledig fit for the future. Namaste

  • Kees
   donderdag 4 juni 2015 om 10:26:59

   Dag Evert-Jan.
   Dank voor je warme, positieve comment en je complimenten. Ik ben bewust wat terughoudend en tegelijkertijd enigszins nadrukkelijk geweest. Je weet wel van die etiketten op iemands rug die twintig jaar later nog hardnekkig kleven en die de aandacht geweldig en soms blijvend afleiden van waar het inhoudelijk om gaat. Het (voor)oordeel ligt voortdurend op de loer.

   Wat je verder verwoordt in je comment vind ik een mooie aanvulling op de blog. Ik kan me ook goed in je tekst vinden. Blij word ik van ‘de mens is nieuwsgierig naar de (zijn/haar) grenzen’ en ‘fit voor de future’. Dat schept ruimte.
   Hartelijke groet, Kees

 7. Hans Oelen
  woensdag 3 juni 2015 om 18:13:19

  Dag Kees,
  Je hebt ons weer mooi voorzien van gedachtegoed ter nadere contemplatie.
  Ik kan me vinden in dat wat Evert-Jan schrijft. Ik heb daarbij het gevoel dat we ons niet hoeven voor te bereiden, want dat klinkt zo waakzaam.
  Ik denk dat het ontdekken, – waarom ben ik geboren – en – wat is mijn opdracht te vervullen in dit leven – de vragen zijn die een ieders aandacht vragen.
  Ik voorzie namelijk een drastische verandering, waarbij betaald werk, zoals we dat nu nog kennen, voor veel mensen straks niet meer is weggelegd. Vandaaruit het belang om te gaan ontdekken wat de reden is dat je geboren bent, want met die ontdekking is straks een ieder in staat zijn/haar waardevolle bijdrage te leveren aan de nieuwe samenleving… een samenleving waar het niet meer primair om geld, macht en materie gaat, maar een samenleving die z’n daadwerkelijk menselijke waarde(n) (er)kent.
  Ik zie er naar uit en spreek de wens uit hier nog een lange periode aan te mogen bijdragen.

  Dank voor je inspiratie, Kees

  • Kees
   donderdag 4 juni 2015 om 09:42:37

   Dag Hans,
   Dank voor je comment. Fijn dat je door mijn blog geïnspireerd bent. Dat doet me goed.
   Na enige reflectie op je woorden denk ik dat de geschiedenis ons leert juist extra ‘waakzaam’ te zijn, met name als er straks ‘world wide’ honderden miljoenen mensen zonder werk zijn. Ik bedoel met voorbereiding vanzelfsprekend ook dat mensen aandacht geven aan de ingrijpende veranderingen die op de mensheid afkomen. Op verzoek van meerdere lezers zal ik later nader ingaan op EQ en SQ. Daarin pak ik jouw stukje mee over het ‘ontdekken van je bestemming’.
   Tot binnenkort en hartelijke groet, Kees

 8. Hans Oelen
  donderdag 4 juni 2015 om 11:26:18

  Voor wat betreft de waakzaamheid, Kees, voorzie ik dat de periode waarop veel mensen zonder werk zijn, niet erg lang zal duren. Ondernemerschap, zelfstandig ondernemerschap viert straks weer hoogtij, waardoor alles wat de afgelopen eeuw door angst, grootschaligheid, macht, bezit en geld gedreven intenties uit z’n verband is gerukt, weer op z’n plaats valt. De landbouwer die als ‘boer Geert’ zijn eigen producten in z’n eigen winkeltje weer aan de man brengt, hierdoor veel minder producten nodig heeft en hierdoor veel minder land nodig heeft, waardoor weer geld kan worden verdiend met waardigheid voor de man/vrouw die met zorg de producten teelt. Hierdoor ontstaan er meer ondernemers, meer bedrijfjes en dus voor iedereen ook steeds meer klanten en gelijke verdeling.
  Een toekomst waarin het nog essentiëler is dan nu, om bovenal je talenten zo vroeg mogelijk te leren kennen, een opdracht waar het onderwijs zich op kan gaan richten… en vervolgens een wereld en een nieuwe economie waarin het niet meer primair gaat om wat je durft en hoeveel je bijeen weet te brengen, maar een wereld waarin het gaat om de kwaliteit van leven en de kwaliteit van ZIJN.
  Ik verheug me er op!!!

  • Kees
   donderdag 4 juni 2015 om 16:06:41

   Hi Hans, Dank voor je reactie. Goed om te lezen hoe jij er tegenaan kijkt.
   Toch een nuance anders dan ik. Laten we het idealistischer noemen …. ha, ha.

   In mijn vorige blog ‘Welkom in het tweede machinetijdperk’ schreef ik:

   “Transitie van de arbeidsmarkt

   De razendsnelle ontwikkeling van robots en computers zal onze arbeidsmarkt ingrijpend, zo niet dramatisch veranderen. Er zijn schattingen dat in de komende decennia -wereldwijd- tot de helft van de huidige arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. In Nederland zou het op termijn om twee tot drie miljoen banen kunnen gaan. En dan gaat het vooral over banen in het middensegment. Om de transitie van de arbeidsmarkt in goede banen te leiden zal een intensief beroep worden gedaan op ons aanpassings- en doorzettingsvermogen en het nemen van verantwoordelijkheid.

   Ethisch en maatschappelijk

   Vervolgens zullen deze gevolgen sterker dan ooit leiden tot een aantal uitdagende ethische – en maatschappelijke vraagstukken, waarop we tijdig antwoord dienen te vinden.”

   Zeker voor coaches zal er meer dan voldoende werk zijn. Daarom hebben we ook tienduizenden collega’s van allerlei pluimage. De kosmos geeft de mensheid wat ze nodig heeft. Yes…. fit for the future. Groet, Kees.

 9. Cedric Muchall
  vrijdag 5 juni 2015 om 14:23:39

  Iedereen kan iets voor een ander betekenen. Sommigen iets voor een grotere groep. Enkelingen iets voor de wereld. Het gaat om actie, doen, gaan. Maar dan wel vanuit gevoel. Dus ‘doen wat goed voelt’. De vroegere kaders op de banenmarkt (‘dit zijn je opties’) zijn aan het vervagen of zijn al zo goed als weg. Jij bent de optie. Jij hebt iets te brengen. Iets wat je kunt. Iets wat je wilt. Iets wat goed voelt.

  De nieuwe (grote tech-)ondernemingen hebben nog altijd winstoogmerk (logisch wat mij betreft), maar je ziet ze wel vele malen meer sociale verantwoordelijkheid nemen en heel anders omgaan met werknemers. Werk en leven wordt geïntegreerd, continue leren is een eis en de afgekaderde functietitels zijn niet meer.

  Als je de vraag stelt ‘ben je op de toekomst voorbereid?’ Dan vergeten we snel dat de toekomst het heden al is. Ik zou vragen: weet je wat je kan? Durf je jezelf te zijn (of te worden)? Durf je te brengen naar de wereld wie je bent en wat je kan?

 10. Kees
  vrijdag 5 juni 2015 om 16:18:45

  Hi Cedric.
  Yep. Jij schreef het 500e comment op mijn blog!!! Champagne…!

  Mooie positieve en humane energie zit er in je reactie.
  Je woorden gaan erin als koek, met name je afsluitende zinnen.
  Dankjewel!

  We zien elkaar, fijne week en hartelijke groet,
  Kees

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel