Spiritualiteit…een taboe

11 Jul '12

Naast sex met je ex is het begrip spiritualiteit… een taboe. En dat taboe wil ik graag wegnemen. Hoe? Ik nodig je uit me te volgen in mijn redenering.

Van spiritualiteit (van Dale: geestelijke levenshouding) bestaan vele definities en interpretaties. Het begrip manifesteert zich in de literatuur in vele gedaanten, zoals eenheid, verlichting, bewustzijn, transcendentie, universum,  natuur, bezieling en zingeving. Ook duurzaamheid wordt tegenwoordig regelmatig in verband gebracht met spiritualiteit.

Het is een containerbegrip geworden dat vaak als ‘soft’ en ‘zweverig’ wordt ervaren.

Door mijn belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling heb ik enkele jaren geleden nagedacht over het begrip spiritualiteit en wat het voor mij als coach betekent.

Spiritualiteit betekent – zoals die in mijn ogen bedoeld is – met een beschouwende, open, zelfbewuste en onthechte houding in het leven staan met respect voor de ander.

Oftewel, met open vizier jezelf en de ander observeren en je te ontdoen van belemmerende overtuigingen, (voor)oordelen, conditionering en hang ups uit het verleden.

Door deze objectivering is het begrip spiritualiteit voor mij ontdaan van zweverigheid of een taboe.

In dit alles is verstilling cruciaal. Verstilling? Ja, dat maakt het mogelijk om je innerlijk referentiekader te verbreden. Daardoor ontstaat er ruimte om tot de kern door te dringen van waar het in jouw leven écht om draait. Zo kom je dichterbij de realisering van je wensen.

Deze inzichten zijn door mij geconcretiseerd in het programma: Persoonlijk  Leiderschap.

Over Innerlijk Leiderschap schreef ik eerder een tekst.

Graag leg ik je de vraag voor welke betekenis jij aan het woord spiritualiteit geeft en die betekenis als reactie achter te laten in het onderstaande veld.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

 

 

Ga terug naar overzicht

14 reacties

 1. Josien Krosenbrink
  donderdag 12 juli 2012 om 14:11:52

  Hallo Kees,

  Allereerst van harte geluk gewenst met je nieuwe en interactieve website ! Met name dat interactieve vind ik er prachtig aan….dat inspireert me.

  Over spiritualiteit. Voor mij heeft spiritualiteit te maken met het bewustzijn dat alles met alles verbonden is, dezelfde spirit heeft. Dat er een – individuen overstijgende – levenskracht is die ons verbindt. Een levenskracht die over persoonlijke ( en vaak nuttige) grenzen tussen individuen, volken of plant- en diersoorten heen, zelfs over de grens tussen leven en dood heen ons met elkaar verbindt.
  Voor mij betekent een spirituele levenshouding, dat ik ondanks verschillen tussen mij en een ander altijd zal zoeken naar wat ons verbindt.

  Mooi vind ik ook het onderschrift van je site “zien met hart” !
  Dat is me uit het hart gegrepen.
  Het brengt me meteen bij de uitvaart van mijn moeder vorige week, waar mijn dochter het woord nam om iets persoonlijks te zeggen over haar oma.
  Het ontroerde me toen ze zei “Ik denk dat er maar weinig mensen zijn, die zo kunnen kijken met het hart als Oma. Die een verhaal kunnen horen of het nieuws zien en vanuit het hart kunnen zeggen “Wat verschríkkelijk !” En die vanuit het hart kunnen zeggen bij een simpele bloem, een babykatje of weer een achterkleinkind…… “Wat práchtig !”

  Kees, fijn dat jij ook ziet met je hart. Op jouw eigen manier.
  Wellicht minder gehecht, maar wel open en in verbinding.
  Ik wens je veel plezier met en respons op je nieuwe site !

  liefs en een dikke knuffel van Josien

  • Kees
   donderdag 12 juli 2012 om 14:53:46

   Wat een mooie reactie Josien. Dankjewel. Doet me goed.

 2. Lucy
  donderdag 12 juli 2012 om 16:59:07

  Hallo Kees,

  Gefeliciteerd met je nieuwe site. Ziet er mooi uit
  Wat mijn inzicht over spiritualiteit betreft, heeft Josien prachtig verwoord hoe ik het voel: de allesverbindende levenskracht die er is. Ik voel echter wel dat, al is die allesverbindende levenkracht aanwezig, niet alles dezelfde spirit heeft. Elke diersoort of bijvoorbeeld rivieren hebben hun eigen spirit binnen het geheel. Deze spirits samen vormen het prachtige geheel. Voor mij betekent spiritualiteit ook verbinden, soms na te leren loslaten. Naar je hart gaan en de verbondenheid met alles voelen.
  Veel succes met je site Kees!

  • Kees
   donderdag 12 juli 2012 om 20:37:25

   Hi Lucy. Dank voor je reactie. Mooi om te lezen over de spirits.

 3. Stef Schoolderman
  donderdag 12 juli 2012 om 22:54:10

  Hallo Kees,

  Spritualiteit is voor mij beleven in het Zijn wie je werkelijk bent. Verbonden met alles wat is. Op zieleniveau ervaren hoe je vanaf je geboorte als mens al compleet bent, was en zal zijn. Je bezit alle gaven als ziel. Het enige wat je hoeft te doen is in de drie-eenheid te co-creëren. Als mens die je bent het thema wat je in je zielenontwikkeling in liefde doorleeft weer los te laten.
  Het maakt niet uit waar ter wereld in welke cultuur dan ook jezelf als ziel, als mens geboren bent. Jij, Wij hebben ervoor gekozen.
  In Liefdes Energie, te ontvangen, te delen en te geven
  In Vergeving, met je Hart, je zelf en de ander te vergeven
  In Harmonie liefde en compassie de keuze te maken in het nu, continu en voor altijd.
  Jezelf , de ander te helen. De helende energie te ontvangen in volledige toegeving en loslaten, en we weer als ziel, als Licht, energie ons manifesteren. Met de goddelijke vonk in ons Hart in verbinding met elkaar, alles te Verlichten. We zijn met zijn allen instaat om de hemel, Lichtliefde, op aarde te brengen.
  Zodra je datgene doet wat je Hart je ingeeft…

  Hug,
  Stef

  • Kees
   vrijdag 13 juli 2012 om 11:57:51

   Liefdevol wat je schrijft Stef. Doet me goed. Hug terug.

 4. Jan Martin
  vrijdag 13 juli 2012 om 09:23:34

  Hallo Kees,
  Mooie uiteenzetting. Met name de term ‘onthechte houding’ vind ik prachtig. Met zo’n houding wordt je niet gehinderd door angst om te behouden wat je hebt waardoor je in een kramp schiet. Mindfulness is inderdaad een goed en krachtig iets, en zeker niet soft. Het kan juist ontzettend confronterend zijn.
  Wens je veel succes!

  • Kees
   vrijdag 13 juli 2012 om 11:55:28

   Dankjewel. Jan Martin. Mooi wat je zegt.

 5. Tejo Moerings
  vrijdag 13 juli 2012 om 20:01:47

  Hoi Kees,
  Mooie site is het geworden, kende je vorige niet, maar zie het als een verfrissing. Spiritualiteit voor mij is, hoe kan het ook anders als beeldend kunstenaar/vormgever, heel het bestaan van rotsblok tot jagende luchten, dus natuur èn cultuur. Ik ben niet iemand van de totale liefde voor alles dat groeit en bloeit, zover ben ik nog lang niet. Spiritualiteit heeft zoveel aspecten en invalshoeken dat ik er niet aan denk om er een vaststaand oordeel aan te geven.

  Veel succes met de site en je praktijk…

  Hartegroet Tejo

  • Kees
   zondag 15 juli 2012 om 14:24:34

   Hi Tejo. Fijn dat je op mijn vraag bent ingegaan. Ook de Dalai Lama gaat volgens mij ‘s-nachts wel eens op jacht om een zoemende mug, die hem uit zijn slaap houdt, dood te slaan… ha, ha.

 6. Priscilla van Bemmel
  maandag 16 juli 2012 om 11:03:32

  Hallo Kees,
  Je website ziet er mooi uit, hier kan je trots op zijn!
  Mijn antwoord op jouw vraag;
  Spiritualiteit is voor mij de liefde die ik voel, de rust die ik ervaar en het geluk wat
  ik zie op momenten dat ik het niet verwacht. Op zo’n moment erbij stilstaan dat het
  leven heel waardevol is. Carpe Diem!

  Groetjes Priscilla

  • Kees
   maandag 16 juli 2012 om 11:22:52

   Fijn compliment Priscilla. Voelt goed. Dankjewel. Ik geniet van je reactie op spiritualiteit. Carpe Diem!

 7. Nisha Brouns
  dinsdag 7 augustus 2012 om 12:06:51

  Beste Kees,

  Dank je voor uitnodiging via Linked In. Je site ziet er mooi uit!

  Het is een interessante vraag die je ons stelt. Ik ervaar het altijd weer als een uitdaging om bij de essentie te komen en te blijven van spiritualiteit. In iedere poging om het te objectiveren wordt het ‘iets’, een object, en in mijn diepste openbaringen ervaar ik juist altijd het wegvallen van dat iets. In het wegvallen van alle objecten is er alleen nog pure subjectiviteit waarin de onderlinge verbinding van alles dat bestaat naar voren komt en soms ervaar ik dan een diepe intimiteit met alles om me heen.
  Dat is in m’n grootste openbaringen :-). In de rest van de tijd onderzoek ik vooral hoe ik deze alomvattende waarheid in m’n dagelijks handelen uit kan drukken. Dan loop ik tegen al die manieren aan waarop ik me afgescheiden houd van die diepste realisatie. Maar juist dit proces, in het helemaal onder ogen zien wat het betekent om mens te zijn, door onder ogen te komen wie ik ben in al m’n imperfectie en met als het potentieel, daarin groeit een diepte, een menselijkheid en een waardigheid waar ik denk dat spiritualiteit werkelijkheid over gaat. De beschrijving van van Dale is mooi maar je kan het ook ruimer bekijken. Spiritualiteit kan zoveel meer zijn dan een geestelijke levenshouding. Op z’n best is het een geleefde werkelijkheid die resoneert in iedere cel van ons lichaam en zichtbaar wordt in elke stap die zetten. De zweverigheid waarmee spiritualiteit vaak wordt geassocieerd is dan niet meer aan de orde omdat er niet enkel over spiritualiteit gepraat wordt maar omdat het werkelijk wordt belichaamd en geleefd. Ik waardeer je inzet om dit onderzoek met ons verder te nemen.

  Veel succes met je website en je werk.

  Warme groet,
  Nisha

  • Kees
   dinsdag 7 augustus 2012 om 14:59:50

   Dankjewel Nisha. “Een waardigheid waar ik denk dat spiritualiteit werkelijk over gaat.” schrijf je. Prachtig gezegd en die woorden komen rechtstreeks binnen in mijn hart.

   Met het woord waardigheid sla je een brug naar teksten die in de komende tijd nog zullen verschijnen op deze blog. Ik wil daar nog niet op vooruitlopen. Ik houd het nog even onder de pet… Warme groet terug. Kees

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2024 Kees van der Stel